China drukt nakend protest de kop in

Het protest in de Arabische landen is ook overgewaaid naar China, maar betogingen worden daar onmiddellijk de kop ingedrukt. In verschillende Chinese steden heeft zich zondag een aanzienlijke politiemacht ontplooid, nadat via internet een oproep verspreid was om op straat te komen tegen het politieke regime.

ikerremans

Op sommige plaatsen kwamen enkele honderden demonstranten samen, maar de politie wist hen telkens weer snel uit elkaar te drijven. Verschillende mensen werden opgepakt.

"We sporen de werklozen en de slachtoffers van gedwongen uitzettingen aan om deel te nemen aan manifestaties, slogans te roepen en vrijheid, democratie en politieke hervormingen te eisen", zei een van de berichten. In totaal werd opgeroepen om in 13 steden de straat op te trekken. De berichten werden vermoedelijk door dissidenten in het buitenland online gezet.

Op een plein in Shanghai kwamen uiteindelijk een honderdtal mensen samen, net als bij een fastfoodrestaurant in Peking. Zij konden door de politie snel uit mekaar gehaald worden.

Meer over China