Reizen naar Libië afgeraden, Belgen voorlopig ongedeerd

De Belgen die in Libië verblijven zijn ongedeerd. Volgens Buitenlandse Zaken verblijven er een vijftigtal landgenoten in het onrustige land, en die zijn volgens de huidige gegevens niet getroffen door het geweld. Buitenlandse Zaken raadt niet-noodzakelijke reizen ondertussen af.

ikerremans

Buitenlandse Zaken heeft het reisadvies voor Libië zondagavond aangepast. Niet-noodzakelijke reizen worden voortaan officieel afgeraden, net als verplaatsingen in het land zelf.

Het wordt sterk afgeraden om naar Cyrenaica, het oosten van het land, te gaan. Daar, en dan vooral in de stad Benghazi, is het protest het hevigst. Wie in de regio verblijft krijgt de raad die te verlaten zodra de omstandigheden dat toelaten.

173 doden

De plaatselijke ambassade heeft nog geen weet over Belgen die om hulp hebben gevraagd.

Uit getuigenverslagen in Benghazi, waar het protest zich concentreert, blijkt dat de bevolking tracht de huurlingen te verdrijven. Ze zouden onder meer enkele tanks hebben veroverd om de situatie in de hand te krijgen.

Het geweld tussen de autoriteiten en de betogers zou al aan 150 tot 200 mensen het leven hebben gekost. Volgens de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch zijn er 173 doden gevallen sinds het begin van het protest.

Hebt u vrienden of familieleden in Libië? Laat het ons weten via hier@reageren.be.

Lees ook: "Tot 200 dodelijke slachtoffers in Benghazi"