Albert wint in Oostmalle, Nys pakt eindwinst in GvA-trofee

Belgisch kampioen Niels Albert (BKCP-Powerplus) heeft de Sluitingsprijs in Oostmalle, de laatste manche van de GvA-trofee, gewonnen. Sven Nys (Landbouwkrediet) had aan zijn vierde plaats genoeg om de eindwinst in de wacht te slepen. Kevin Pauwels (Telenet-Fidea) werd door een lekke band pas negende en moet in het klassement zelfs Zdenek Stybar nog laten voorgaan.

ikerremans

Er leken maar twee renners in de wedstrijd te zitten: Nys en Pauwels. De eerste schoot bij het ingaan van de tweede ronde naar voren, Pauwels reageerde te traag en zat te ver in de zandstroken. Telenet-Fidea probeerde de Kempenaar naar het wiel van Nys te loodsen, maar Pauwels had problemen met zijn achterrem en moest lijdzaam toezien hoe Nys 2 punten nam in de tussenspurt na Zdenek Stybar. Eindwinst in de GvA-trofee was nog enkel mogelijk voor Pauwels als hij Nys twee posities achter zich kon laten.

Na de tussenspurt bleef Nys het tempo even onderhouden, maar Pauwels kwam terug waarna een ruime kopgroep tot stand kwam. Nys concentreerde zich enkel op Pauwels en liet de rest rijden, maar Telenet-Fidea hield alles samen. Tegen een aanval van Albert had de ploeg van Pauwels echter geen antwoord.

Lek

De Belgische kampioen nam snel een halve minuut, de winnaar van Oostmalle was bekend. Alle aandacht ging naar de achtervolgende groep. Nys werd daarin omringd door drie Telenet-Fideamannen bij het ingaan van de laatste ronde.

Het werd een hallicunant spektakel, Nys liet enkele lengtes op Stybar en hield in terwijl de Tsjech hetzelfde deed. Iedereen wachtte vol ongeduld op de sprint voor de tweede plaats, maar de strijd voor de GvA-trofee eindigde op een anticlimax.

Pauwels reed lek in de zandstrook en een fietswissel kon niet meer baten. Nadat Albert als winnaar over de streep was gebold, liet een euforische Nys Stybar en Aernouts sprinten voor de tweede plaats. De eindzege was immers binnen.

Stybar werd nog tweede voor Aernouts en Nys. Dat leverde de wereldkampioen tot overmaat van ramp een tweede plaats in het GvA-klassement op, voor Pauwels die pas negende werd.

Meer over Niels Albert