Cavendish wint slotrit in Oman, eindzege voor Gesink

Mark Cavendish (HTC - High Road) heeft zondag de slotrit in de Ronde van Oman gewonnen. De leiderstrui van de Nederlander Robert Gesink (Rabobank) werd niet meer bedreigd.

kscherpenberg

De rit over 157 kilometer tussen Qurayat en Matrah Corniche eindigde op een massaspurt. De Britse spurtbom was daarin de snelste voor de Rus Denis Galimzyanov (Katjoesja) en de Italiaan Andrea Guardini (Farnese Vini).

Dries Devenyns

De slotetappe had weinig om het lijf. Al onmiddellijk na het startschot kozen vijf renners het hazenpad: de Ier Mark Cassidy (An Post-Sean Kelly), de Oekraïner Dmytro Krivtsov (Lampre), de Duitser Marcus Burghardt (BMC), de Italiaan Daniele Ratto (Geox) en Pieter Serry (Topsport Vlaanderen-Mercator).

De vluchters kregen van het peloton de vrijheid en reden de hele dag voorop. Ze verzamelden een maximale voorsprong van 4:05. Pas bij het ingaan van de negende en laatste plaatselijke ronde van 7 km werd het kwintet gegrepen. In de daaropvolgende massaspurt stond geen maat op Cavendish, die zijn eerste zege van het seizoen veroverde.

Robert Gesink, die de Zwitser Fabian Cancellara opvolgt, heeft in de eindstand 1:13 voorsprong op de Noor Edvald Boasson Hagen (Sky) en 1:19 op de Italiaan Giovanni Visconti (Farnese Vini-Neri Sottoli). Dries Devenyns (Quick Step) is de eerste Belg op de zevende plaats.

"Dit geeft een heel mooi gevoel. Het is gewoon fantastisch om je eerste wedstrijd van het seizoen meteen te kunnen winnen. Dit maakt me heel gelukkig", reageert de 24-jarige Nederlandse winnaar. "Ik was naar Oman gekomen om in die twee ritten iets te proberen. Dat je dan eindwinnaar wordt, is gewoon perfect. Ik ben echt blij dat ik deel mag uitmaken van dit team. Dit succes schept een heel goeie sfeer in de ploeg en haalt ook de druk van de renners."