"Didier, met wie gaan we verder?"

De Vlaamse partijen willen graag snel van informateur Didier Reynders (MR) te horen krijgen met welke partijen hij verder wil onderhandelen over een staatshervorming.

kscherpenberg

De Franstalige liberalen keken maandenlang van de zijlijn toe hoe zeven partijen er niets van bakten. De koning gaf enkele weken geleden het vertrouwen aan Reynders. In zijn zog sleepte hij de controversiële Olivier Maingain (FDF) met zich mee.

Hier en daar weerklonk er al kritiek op het geleverde werk van de informateur. Alexander De Croo, voorzitter van Open Vld, verwacht toch enkele dingen van de Luikenaar.

"De MR moet in de eerste plaats duidelijk maken wat er mogelijk is op het vlak van BHV. Ook moet hij snel de knoop doorhakken: wie moet er nog aan tafel? We kunnen niet aan een afvallingskoers met 9 partijen beginnen. Zoiets is dodelijk voor het onderlinge vertrouwen", vertelde de man van de bekende stekker in 'De Zevende Dag' op Eén.

Caroline Gennez (sp.a) en Bart De Wever (N-VA) traden hem op dat laatste punt bij. "Ik ben ook niet geïnteresseerd in het spel van de tien kleine negertjes", aldus de verkiezingstriomfator van 13 juni. "En er moet inderdaad snel duidelijkheid komen over wat er mogelijk is met het FDF. Die partij is overigens een van de redenen waarom we het 7 maanden met 7 partijen hebben geprobeerd."

De Wever gaf ook aan dat er wel degelijk een stembusgang zal volgen als ook deze poging op niets uitdraait.

Voormalig koninklijk bemiddelaar Johan Vande Lanotte zou het niet onaanvaardbaar vinden, mocht zijn partij alsnog uit de boot vallen. "We moeten daar niet over jammeren. In een democratie is het mogelijk dat je in de oppositie belandt."

Meer over Alexander De Croo