Vlaams Belang wil warmtecamera's tegen cannabisplantages

De VB-volksvertegenwoordigers Bert Schoofs en Filip De Man willen dat de politiehelikopters met warmtecamera's boven Limburg en de Kempen kunnen patrouilleren om cannabisplantages op te sporen.

kscherpenberg

Het aantal ontdekte cannabisplantages neemt almaar toe: in 2003 waren er nog maar 35, in 2009 al 738. Dat is een stijging van 2000%! De plantages worden bovendien beter afgeschermd door de criminelen zelf. Daarbij worden valkuilen, boobytraps en elektrische apparatuur niet geschuwd. Deze vorm van criminaliteit wordt dus veel harder.

In Nederland mag de politie met warmtecamera's boven de huizen vliegen om plantages in gebouwen op te sporen. Deze warmtecamera's stellen vast of het ergens abnormaal heet is. Als dat zo is, zou er wel eens extra gestookt kunnen worden om cannabis te kweken.

Veel administratie

In België mag dat maar onder heel strikte voorwaarden. Drugsspecialist Marc Van Laere van de federale politie: "Warmtecamera's mogen wettelijk gebruikt worden in de strijd tegen cannabisplantages als een "bijzondere opsporingsmethode". Het gaat dan om een "technische observatie", die door het parket kan worden bevolen. Daar komt nogal wat administratie bij kijken en de procedure is log. Bovendien moeten er redelijke vermoedens zijn dat in die buurt een misdrijf is gepleegd. De warmtecamera's kunnen niet zomaar overal worden ingezet".

De federale politie is tevreden met de huidige wet. Maar daar gaan Bert Schoofs en het VB niet mee akkoord: "Waarom zouden de politiehelikopters, als ze even wat tijd hebben, niet gewoon boven de Kempen of Limburg mogen vliegen mét warmtecamera's? Dat moet toch geen bijzondere opsporingsmethode onder strikte voorwaarden zijn, het is een vorm patrouilleren. De politie-inspecteurs rijden nu ook gewoon door de straten zonder concrete verdenking van een misdrijf in die straten? Waarom zou dat dan met warmtecamera's niet mogen? De gemeenten mogen het wel om de energiezuinigheid van woningen vast te stellen, waarom de politie dan niet? Als die camera's iets verdachts vermoeden, kan daarna het gerecht zijn gewone werk doen".

Privacy

Wat het VB voorstelt mag momenteel niet om privacyredenen, maar Schoofs en De Man willen dit mogelijk maken. Daarvoor moet Justitie echter de wet wijzigen. En daarvoor hebben ze nu een voorstel ingediend.

"Eerder al pleitte professor Brice De Ruyver, die een serieuze studie over de cannabisproblematiek in Limburg maakte, voor een herziening van de wet. En ook minister van Justitie Stefaan De Clerck is er voor gewonnen. Waar wachten we nog op?", zo luidt het nog.

Wat De Ruyver over het beleid tegen cannabisplantages en drugsrunners denkt, vindt U op de expertenpagina van John De Wit.

JDW

JDW

Meer over Vlaams Belang