Gesjoemel met tweedehands wagens blijft voortduren

Zeven jaar na het invoeren van de Car-Pass wordt er nog altijd gefraudeerd met de kilometerstand van tweedehands wagens.

kscherpenberg

Die Car-Pass kwam er om de consument beter te beschermen tegen malafide autohandelaars. Elke wagen is er verplicht eentje te hebben. Bij elk onderhoud moet de garagist de kilometerstand en de datum van de uitgevoerde werkzaamheden op een centrale computer inbrengen. Ook op de technische keuring wordt het aantal afgemaalde kilometers ook geregistreerd.

Eind vorig jaar liepen bij een economische inspectie echter weer 76 ondernemingen tegen de lamp. Dat cijfer is niet beter dan in 2009.

"Maar we verwachten dat er dan ook gerechtelijk gevolg wordt gegeven aan de overtredingen", aldus Michel Peelman, afgevaardigd-bestuurder van Car-Pass. "In een aantal gerechtelijke arrondissementen zijn de PV's van de vorige actie nog niet eens behandeld. Zo is in Brussel geen enkel PV vervolgd geworden."

Uittredend minister van Ondernemen Vincent Van Quickenborne benadrukt dat het om de laatste gerichte controle ging. "Het is nu aan het parket om gevolg te geven aan de vaststellingen van de Economische Inspectie", zegt de liberaal in een krant van Corelio. "Toch is de schade bij ons beperkter dan in de buurlanden."