Poolse aartbisschop Jozef Zycinski (62) gestorven

Print
Poolse aartbisschop Jozef Zycinski (62) gestorven

Poolse aartbisschop Jozef Zycinski (62) gestorven

Aartsbisschop Jozef Zycinski, een van de vooraanstaande leiders van de liberale vleugel van de Poolse katholieke kerk, is donderdag op 62-jarige leeftijd in Rome aan een hartstilstand overleden, zo heeft een woordvoerder van het oostelijke Poolse diocees Lublin vrijdag bekendgemaakt.

Zycinski is een theoloog en filosoof gespecialiseerd in wetenschapsgeschiedenis. Hij heeft honderden wetenschappelijke publicatie op zijn naam, die ook in het Engels zijn verschenen. Hij doceerde aan de universiteit van Berkeley en Oxford.

Zycinski had kritiek op het sterke politieke engagement van het Poolse episcopaat, dat de voorbije jaren bij parlements- en presidentsverkiezingen overwegend de nationaal-conservatieve Partij Recht en Rechtvaardigheid (PiS) van Jaroslaw Kaczynski steunde.

Zycinski schaarde zich ook achter premier Donald Tusk, toen de PiS diens grootvader aanwreef vrijwillig te hebben gediend voor de Duitse Wehrmacht. Hij toonde ook begrip voor Poolse katholieken die voor kunstmatige bevruchting zijn, een methode die op sterke afkeuring van de Poolse kerk botst.

Foto: wiadomosci.wp.pl