Minister Muyters ziet nieuw crossplan zitten

Print
Minister Muyters ziet nieuw crossplan zitten

Minister Muyters ziet nieuw crossplan zitten

Maaseik - Minister Philippe Muyters ziet het nieuwe motorcrossplan van gedeputeerde Walter Cremers wel zitten. Op vlak van sport en ruimtelijke ordening verwacht de minister geen hinderpalen. In Bocholt zelf staan buurtbewoners en natuurbeschermers niet te wachten op de heropening van het circuit in Kaulille. In Maaseik reageren buurt en stadsbestuur afwachtend.

De provincie wil zoals bekend nog drie crosswedstrijden per jaar in Waterloos (Neeroeteren) en het circuit in Kaulille (Bocholt) inrichten voor vrijetijdscrossers. “Voor Waterloos verwachten we niet veel moeilijkheden”, zegt minister Muyters.

“En ook in Kaulille zien we geen enorm grote problemen op vlak van ruimtelijke ordening. We willen dit plan constructief ter harte nemen.” Indien alles planologisch in orde komt, moeten er natuurlijk ook nog exploitatievergunningen afgeleverd worden. Die bevoegdheid zit bij minister Schauvliege.

Bocholt wil goede afspraken

Burgemeester Jos Claessens van Bocholt zegt dat de gemeente zelf geen initiatief neemt, maar zal de provincie ook niet tegenwerken. Indien het toch ooit zo ver komt, wil Claessens dat men goede afspraken maakt om de hinder voor de omwonenden tot een minimum te beperken: “Dat er een geluidswal wordt geplaatst, dat er geen internationale crossers welkom zijn en er moeten beperkte crossuren gelden.”

Voor Natuurpunt is de komst van het crossterrein in Kaulille een beetje te veel van het goede. “Het is een open gebied zodat je op weekdagen het lawaai hebt van de vliegtuigen van Kleine Brogel en tijdens het weekend de overlast van de crossers”, weet Paul Capals.

Al was het rond dit dossier enkele jaren stil, het wildcrossen bleef maar doorgaan en er waren regelmatig klachten van de buurt. De buurtbewoners in Elshoven zijn er niet echt blij mee.

“Ook andere voertuigen gebruiken het afgesloten circuit om te crossen en ze rijden de wegen kapot. Quads en ook 4x4-voertuigen komen hier om te joyriden. Onder meer Zweedse crossers trainden de voorbije zomer nog in Kaulille”, bevestigen enkele buurtbewoners.

Maaseik niet gekant tegen plan

Burgemeester Jan Creemers van Maaseik neemt een afwachtende houding aan. “Wij hebben enkele jaren geleden al aangegeven dat we niet tegen een beperkt aantal motorcrosswedstrijden in Waterloos zijn, op voorwaarde dat de wetgeving inzake milieu en ruimtelijke ordening gerespecteerd wordt”, reageert burgemeester Creemers.

“Dit plan lag in de lijn der verwachtingen”, reageert Kevin Moonen namens MC Maasland. “Ik begrijp alleen niet goed waarom oppositiepartijen sp.a en Vlaams Belang zoveel druk moesten uitoefenen om het dossier onder de aandacht van de meerderheid in Maaseik te houden. Ik ben gematigd tevreden.

Het voorliggend plan staat wel ver af van ons oude scenario (60 dagen crossen per jaar en geluidswerende maatregelen, nvdr), maar op deze manier zou de Kiezelgroeve , toch een monument, niet helemaal ontmanteld worden.”

Guido Nijs, woordvoerder van actiecomité Leefbaar Waterloos, was niet bereikbaar voor commentaar omdat hij in het buitenland is. De andere comitéleden wilden niet officieel reageren.

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio