"Informateur Reynders krijgt de klus niet in twee weken geklaard"

N-VA, CD&V, sp.a en Groen! willen informateur Didier Reynders (MR) zeker de kans geven om ons land uit de politieke impasse te loodsen. De partijen zijn er het echter over eens dat de ontslagnemende vicepremier de klus niet in twee weken tijd kan klaren.

kscherpenberg

Volgens Etienne Schouppe (CD&V) moet de Franstalige liberaal nu maar tonen wat die andere aanpak net is, waar hij het al maanden over heeft. "Als de onderhandelingsmethode helemaal wordt omgedraaid, dan kan dit niet lukken in twee weken. Zeven maanden heeft men in een bepaalde filosofie gewerkt, in twee weken kan hij in die nieuwe methode niet het terrein aftasten. Ik ben dus sceptisch over het resultaat", aldus de voormalige NMBS-baas in 'De Zevende Dag' op Eén.

Meyrem Almaci van Groen! benadrukte dat haar partij al zeven maanden constructief meewerkt aan de poging om een akkoord te bereiken over een staatshervorming en dat Reynders zeker een kans verdient. Wel vraagt ze zich af "wat de reden is dat bijvoorbeeld de N-VA en de MR, die op sociaal-economisch vlak dicht bij elkaar aanleunen, rond de tafel willen: "Wat is nu hun prioriteit? Een oplossing voor de institutionele impasse of het sociaal-economische verhaal?"

Ben Weyts, Kamerlid voor N-VA, erkende dat er redenen zijn om sceptisch te zijn, "maar dat ontslaat ons niet van onze verantwoordelijkheid om een oplossing te zoeken."

Socialist John Crombez kan zich dan weer niet van de indruk ontdoen dat Reynders eigenlijk zelf niet gelooft in zijn slaagkansen. "Er moet snel een echte regering komen, maar de huidige regering moet niet meteen weg", sprak hij even voorzitter Caroline Gennez tegen.

Weyts voegde er ook nog aan toe dat zijn partij de goedkeuring van het interprofessioneel akkoord (IPA) vanuit de oppositie wil steunen. Eerder deze week werden het sociaal akkoord nog verworpen door de liberale en de socialistische vakbond.

Meer over Ben Weyts