VRT distantieert zich van Siegfried 'Valère De Scherp' Bracke

"De politieke nevenactiviteiten van Siegfried Bracke in de jaren 90 zijn niet in overeenstemming met het redactiestatuut." Dat heeft de VRT verklaard in een perscommuniqué.

ikerremans

N-VA-Kamerlid en voormalig journalist Siegfried Bracke is jaren lid geweest van de SP en heeft in 1991 zelfs meegeschreven aan het SP-manifest ‘In de naam van de roos’, zo bleek vorige week. Ook aan het partijblad van de socialistische partij werkte Bracke mee. Hij deed dat alles altijd anoniem. De VRT heeft nu een reactie gegeven in naam van de directie, de hoofdredactie én de deontologische adviesraad.

Geen toelating

"Het redactiestatuut en de deontologische code zijn duidelijk: journalisten kunnen lid zijn van een politieke partij, dat is hun grondwettelijk recht, maar ze mogen geen externe activiteiten uitoefenen die de onpartijdigheid en professionele verslaggeving van VRT Nieuws ondermijnen", aldus de openbare omroep.

"Ook om die reden moet een journalist toelating vragen aan de hoofdredactie voor hij een externe cumulatie mag uitoefenen. De hoofdredactie geeft nooit toestemming voor cumulatie bij activiteiten waar maar een standpunt aan bod komt of die eenzijdige, commerciële of politieke belangen vertegenwoordigen."

Siegfried Bracke heeft zelf al laten weten dat hij nooit toelating heeft gevraagd aan zijn toenmalige hoofdredactie. "De hoofdredactie zou die ook nooit hebben gegeven, en distantieert zich van de feiten die gebeurd zijn", aldus nog de VRT.

"Onpartijdigheid en waarheidsgetrouwheid zijn altijd al het baken geweest van VRT Nieuws. Onafhankelijkheid van de VRT-journalisten staat voorop en inbreuken hierop zullen niet geduld worden."

Politiek verlof

Over een mogelijk ontslag van Bracke wordt niets gezegd. "De feiten hebben zich in het verleden voorgedaan. Met deze mededeling wilden de hoofdredactie, de directie en de deontologische adviesraad een duidelijk standpunt innemen", zegt VRT-woordvoerster Brigitte Vermeersch.

Bracke is nog officieel medewerker van de VRT, maar sinds hij verkozen werd voor de N-VA is hij met politiek verlof, aldus Vermeersch.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer