Chirurgen proberen hand van Kubica te repareren

De Poolse F1-piloot Robert Kubica zal wellicht herstellen van de crash die hij zondag maakte tijdens een rally in de buurt van Genua. Eerst heette het dat Kubica in kritieke toestand was en bewusteloos naar het naburige ziekenhuis in Pietra Ligure was gebracht. Nu blijkt vooral zijn hand in die mate gekwetst dat er vraagtekens rijzen over zijn wederoptreden.

ghouben

Bij de crash liep de coureur diverse breuken op in zijn hand, arm en been. De hand functioneert niet meer en chirurgen werken er momenteel aan om ze te herstellen. "De artsen hebben de bloedcirculatie weer op gang gebracht en de botstructuur gerepareerd. Nu moeten ze aan de slag met de functionaliteit van de spieren", liet zijn manager Daniele Morelli weten. "Robert is sterk en het zal hem wel lukken hiervan te herstellen".

Kubica raakte met zijn Skoda Fabia eerst een vangrail voordat zijn voertuig tegen een lokale kerk tot stilstand kwam. De copiloot van Kubica, Jacub Gerber, kwam er met de schrik vanaf: "We zaten in de eerste vier kilometer van de eerste klassementsproef. Ik keek in mijn aantekeningen en had niet door dat de auto in een slip raakte. Na de crash zag ik dat Robert zijn arm vast hield. Vervolgens verloor hij het bewustzijn. Ik hoop dat hij snel terug is."

Binnen vijf weken achter het stuur?

Gezien de ernst van de kwetsuur is het weinig waarschijnlijk dat de Pool aan de start komt van de eerste race van het nieuwe seizoen, de grote prijs van Bahrein. Zijn team Lotus Renault wil evenwel nog niet spreken over een eventuele vervanger: "Het is te vroeg en bovendien ongepast. We wachten op nieuws over Robert en de hersteltermijn voordat we over zo'n beslissing na gaan denken", aldus directeur Eric Boullier.