"Geen Soeleiman in plaats van Moebarak! Wij willen een burger"

De Egyptische oppositie reageert ontgoocheld op het onderhoud met vicepresident Omar Soeleiman. Die had vandaag een gesprek met vertegenwoordigers van de oppositie, onder wie mensen van de Moslim Broederschap en Mohamed El Baradei.

ghouben

Volgens de Egyptische televisie zou er een comité worden geïnstalleerd om de grondwet te herzien, met ondermeer bepalingen over wie zich kandidaat mag stellen voor het presidentschap en de maximale duur van dat mandaat. Een woordvoerder van de regering heeft gezegd dat dit comité begin maart met voorstellen moet komen. Maar volgens stemmen uit de oppositie is dat niet voldoende. Zij blijven het vertrek van Moebarak eisen.

"Moebarak nodig"

"Wij hebben president Mubarak nodig om decreten uit te vaardigen over de ontbinding van het parlement, de vrijlating van alle politieke gevangenen en de beëindiging van de noodtoestand. Tot dat is gebeurd, zullen de jongeren op straat blijven en zullen tegelijkertijd de besprekingen doorgaan", zei Abdel Monem Aboul Fotouh van de Moslim Broederschap, die bij het gesprek aanwezig was.

"We willen niet dat Omar Soeleiman de plaats neemt van Moebarak. We zijn niet tevreden met heel dit regime. Wij willen een burger als president", zo verwoordde Omar el-Shawy, een jonge manifestant, de verzuchtingen.

Het was de eerste keer dat de regering officieel gesprekken voerde met vertegenwoordigers van de Moslim Broederschap, die in Egypte verboden is. Vertegenwoordigers van de oppositie noemden het gesprek met Soeleiman positief maar aan hun eis voor een complete politieke verandering is niet tegemoetgekomen.

Zondagmiddag vond in Brussel een manifestatie (foto) plaats om solidariteit te betuigen met het Egyptische volk. Volgens de ramingen van de politie waren er 600 aanwezigen. Volgens de betogers zelf daagden 3.000 mensen op. De stoet trok over de grote lanen van Brussel van het Noord- naar het Zuidstation.

Meer over Egypte