Bilzense broers bouwen molen op dak van ouderlijk huis

Print
Bilzense broers bouwen molen op dak van ouderlijk huis

Bilzense broers bouwen molen op dak van ouderlijk huis

Bilzen - Beverst is sinds deze week een monument rijker. Op het dak van hun ouderlijke woning hebben Rudi (41) en Ronny (44) Szewczykowski een 'verticale windmolen' gebouwd. De eerste dergelijke molen in Europa. "Maar niet de laatste", zeggen de gebroeders Szewczykowski. "Qua rendement is deze molen het beste wat er op vlak van groene energie bestaat."

Opvallend. Dat is wel het minste dat je van de molen van Ronny en Rudi kan zeggen. Bovenop het dak van hun ouderlijke woonst, lijkt hij op een reusachtige, draaiende toef slagroom.

Revolutie

"Er wordt wel eens getwijfeld aan de esthetische waarde", knikken Ronny en Rudi. "Maar over smaken gaan we niet discussiëren. De waarde van de molen zit in het rendement. Op dat vlak luidt hij een revolutie in. Hij levert genoeg energie om een gemiddelde gezinswoning én van elektriciteit te voorzien én te verwarmen én - eventueel - om de wagen op te laden."

Niet alleen qua opbrengst, ook qua milieuvriendelijkheid kent de molen zijn gelijke niet, menen de gebroeders Szewczykowski. Het testexemplaar op het dak in Beverst is nog gemaakt uit een metalen legering.

"Maar in de toekomst wordt metaal vervangen door een kunststof uit gerecycleerde petflessen", zeggen ze. "Dat is zeer duurzaam materiaal en bovendien een pak lichter. In totaal weegt de molen dan nog amper 300 à 400 kilo. Hij kan dus, met behulp van een dakwerker, echt op elke woning worden geplaatst."

De Szewczykowski's sloten een overeenkomst met de Amerikaanse bedenker van het concept, waardoor ze de rechten hebben op de verdeling van de machine in Europa.

30.000 euro

De aankoopprijs voor het type molen op het dak van de familie Szewczykowski bedraagt 30.000 euro.

"Alles inbegrepen", zeggen de broers. "Die investering heb je binnen vier à vijf jaar terugverdiend. Je betaalt immers geen energiefacturen meer én je hebt recht op groenestroomcertificaten ter waarde van 90 euro per 1.000 kilowattuur (kWh). We maken ons sterk dat er een grote markt voor deze molen is. Hij neemt 16 à 17 vierkante meter in, maar produceert evenveel stroom als 80 vierkante meter zonnepanelen. Dat is dus ideaal voor bedrijven met veel ruimte op het dak."

Aftrekbaar

Ook de Bilzense burgemeester en Vlaams parlementslid Johan Sauwens is voor de zaak gewonnen. "Qua vormgeving oogt de molen nu misschien nog wat futuristisch, maar dat went wel. Vroeger keken de mensen ook naar de eerste antennes", zegt Sauwens.

"Ik denk dat de molen veel potentieel heeft op het vlak van energieproductie voor bedrijven en overheidsgebouwen. Maar ik zie er ook een toekomst in omdat de molen veel milieuvriendelijker kan worden geproduceerd én gerecycleerd dan bijvoorbeeld zonnepanelen. Ik zal minister Van den Bossche vragen om het beleid rond windmolens aan te passen, met een gelijkschakeling op het vlak van groenestroomcertificaten en identieke mogelijkheden van fiscale aftrekbaarheid."

Gunter WILLEKENS

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio