Rusthuisbewoners beginnen met duivenmelken

De duivensport heeft een nieuwe toekomst, want wie anders dan senioren in rusthuizen kunnen het best de duiven melken? De duivenbond vatte daarom het plan op om aan verschillende rusthuizen een til te bouwen. De bewoners onderhouden de til en spelen met de duiven. Een win-win situatie, want “samen spelen we voor mooie prijzen”, zegt begeleider Domenico Barberio.

fvranckx

“We doen dit om de duivensport te promoten”, vertelt Jacky Custers. De Hamontenaar is een gedreven duivenmelker en bestuurslid van de duivenbond. “Deze til achter het Sint-Jan Berchmanstehuis is de eerste die we om die reden bouwen, maar hopelijk komen er snel andere bejaardentehuizen bij. Uiteraard willen we wel zeker weten dat de duiven goed verzorgd zullen worden. Gelukkig was Domenico Barberio bereid om de rusthuisbewoners te begeleiden.”

Barberio is een ervaren duivenmelker uit het Nederlandse Weert. Hij was in 2001 winnaar van de West-Europese supermarathon en won in datzelfde jaar de Europabeker. Hij woont in Italië, maar een paar maanden per jaar verblijft hij aan de Bosstraat, tegenover het Sint-Jan Berchmanstehuis.

“Met plezier begeleid ik de bewoners bij de verzorging van de duiven”, zegt hij. “Er zijn al zes duiven aangekomen, maar uiteindelijk zullen het er twintig worden. De duiven hebben uiteraard een goede verzorging nodig. Daar gaan we de senioren zoveel mogelijk bij betrekken.

Dat houdt onder meer in dat we altijd op dezelfde tijd het hok schoonmaken, de duiven voederen en ze trainen. Als dat lukt, zullen we samen spelen voor mooie prijzen”, belooft Barberio.


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio