Ziekenhuizen Hasselt en Heusden gaan samen borstkanker bestrijden

Het Sint Francisziekenhuis in Heusden-Zolder en het Hasseltse Jessa Ziekenhuis starten samen een compleet zorgprogramma voor borstkankerpatiënten. Daardoor kunnen patiënten uit West-Limburg de behandeling in eigen streek krijgen en hoeven ze daarvoor niet langer naar de provinciehoofdstad.

“Bedoeling is dat er een gezamenlijke werking ontstaat, waarbij patiënten met borstkanker in beide ziekenhuizen een uniforme en gegarandeerde kwaliteit van zorg krijgen”, vertelt dokter Els Beckers. “Daardoor kunnen patiënten uit West-Limburg in hun eigen omgeving behandeld worden."

Sinds september 2008 nemen de artsen, verantwoordelijk voor borstpathologie in het Sint-Franciskusziekenhuis, al deel aan de wekelijkse vergadering van het multidisciplinair borstcentrum in Hasselt. Op deze vergadering met gynaecologen, medisch oncologen, anatoom-pathologen, radiologen en radiotherapeuten worden alle patiëntendossiers van Sint-Fransciscus besproken.”

Risico

“Deelname aan dit overleg laat toe om elke patiënte met borstkanker op een kritische en deskundige manier te evalueren en te behandelen”, geeft Beckers aan. “In het Sint-Franciskusziekenhuis zorgt ik zelf voor de chirurgische ingrepen, dr. Jeroen Mebis (LOC) voor systeemtherapie zoals chemo, en dr. Marc Brosens (LOC) voor radiotherapie. Uiteraard gebeurt dat in overleg met de patiënte.”

“Deze samenwerking is nodig want uit een recent onderzoek van het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg blijkt dat patiënten van ziekenhuizen die minder dan 100 nieuwe borstkankerpatiënten per jaar behandelen, bij een zelfde stadium van de tumor, ongeveer 20 procent meer risico lopen om binnen de 5 jaar te overlijden.

In de ziekenhuizen met een hoger aantal patiënten zijn er ook meer multidisciplinaire oncologische consultaties, meer borstsparende operaties en meer bestralingen na chirurgie.”


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio