Franstalige partijen wijzen vooral naar N-VA en CD&V

In een reactie op het ontslag van Johan Vande Lanotte als koninklijk bemiddelaar wijzen de Franstalige partijen vooral naar de N-VA en CD&V.

drombouts

Lees ook Vande Lanotte dient ontslag in

"De ideale formule is die waarbij een regering met volheid van bevoegdheden aan de slag gaat. Dat moet zo snel mogelijk gebeuren." Dat heeft PS-kopstuk Laurette Onkelinx woensdag gezegd op RTBF. Welke formule ze verkiest, zei Onkelinx niet, maar hoe dan ook zal die sociaal-economische problemen moeten aanpakken.

Onkelinx pleitte eerder al voor een sociaal-economische noodregering, en leek die boodschap woensdag weer te herhalen.

Wat de regeringsonderhandelingen betreft, riep ze CD&V en N-VA op te "stoppen met voorstellen te lanceren die geen zin hebben". Verwijzend naar het CD&V voorstel over een gedeeltelijke splitsing van het budget van de gezondheidszorg, vraagt ze zich af "hoe het ooit kan worden aanvaard" dat twee patiënten in hetzelfde ziekenhuis anders worden behandeld.

Milquet

CdH-voorzitster Joëlle Milquet wijst met de vinger naar N-VA en CD&V voor het mislukken van Vande Lanottes missie. Ze verwijt hen niet bereid te zijn geweest tot een compromis te komen. Een akkoord was nochtans mogelijk, maar door in de laatste rechte lijn nieuwe eisen te stellen werd dat onmogelijk gemaakt, stelt Milquet woensdagavond.

De cdH-voorzitster bedankte uitgebreid Johan Vande Lanotte voor het geleverde werk en zijn persoonlijke betrokkenheid bij het zoeken naar oplossingen. Ze betreurde dat ondanks de herhaaldelijke vragen om de onderhandelingen te hervatten het zelfs niet mogelijk was om samen rond de tafel te zitten. En dit ondanks de talrijke doorbraken die sinds september werden geforceerd, onder meer inzake de financieringswet.

Ecolo

Volgens Ecolo ligt de sleutel dan weer bij N-VA en CD&V. Dat heeft Jean-Michel Javaux, de covoorzitter van Ecolo, gezegd op RTBF. "Het zijn zij die 'neen' hebben gezegd", verwees hij naar het antwoord van de twee partijen op de nota van Johan Vande Lanotte.

Javaux is van oordeel dat de politieke partijen "van alle partijen" compromissen gaan moeten sluiten "om het leven van de mensen te verbeteren". Concrete voorstellen om dat te realiseren, zullen volgens hem dus van N-VA en CD&V moeten komen.

Meer over Ecolo