Jaar na explosie Luik weten families nog niets over onderzoek

Een jaar na de explosie in Luik, waarbij veertien mensen omkwamen bij twee ingestorte gebouwen, weten de families van de slachtoffers en de overlevenden nog steeds niets over het onderzoek.

drombouts

"We vragen om de drie maanden via onze advocaat om toegang te krijgen tot het dossier, maar die wordt ons geweigerd", zegt Benoît Robert, de vader van Alexis, een jongen uit Hannuit die omkwam bij de explosie.

"We hebben ons nochtans burgerlijke partij gesteld. Men heeft ons gezegd dat dat komt omdat de gerechtelijke politie bijkomend onderzoek voert. De volgende keer dat we een verzoek indienen en men ons de toegang tot het dossier weigert, gaan we in beroep. Het is niet normaal dat we na een jaar nog steeds niets weten", aldus de man.

Mist

Alle families zijn ontredderd, omdat ze de dood van hun naasten niet kunnen kaderen. "Men heeft ons verteld dat een 50 pagina's tellend rapport aan het parket werd overgemaakt", voegt Robert eraan toe.

"De deskundigen preciseren dat de explosie niet te wijten is aan gas of een gasfles. Het was ook geen aanslag of een zelfmoord. Wat was het dan wel? Er hangt mist rond het dossier. We laten de zaak in ieder geval niet rusten. Die ontploffing heeft een oorzaak, en die moeten we vinden."

Schriftvervalsing

Nathalie Henrion, die aan het drama ontsnapte maar haar vriend Andy Terren erin verloor, stelt: "Wij weten van niks, we krijgen geen informatie. Het is echter wel een merkwaardig toeval dat de brandweer drie dagen voor de ontploffing ter plaatse kwam na een alarm. Voor mij is gas de oorzaak".

Bij Robert is hetzelfde te horen: "Er zijn vreemde dingen gebeurd bij de Luikse gasmaatschappij ALG. Schriftvervalsing, in het bijzonder wat het inspectierapport van het gebouw betreft."

Gedenksteen

Donderdag, één jaar na de explosie, zullen de families rond 10.30 uur een herdenkingsplechtigheid bijwonen. Er zal ook een gedenksteen onthuld worden. In Hannuit, waar drie slachtoffers woonden, zal een misviering gehouden worden, alsook zaterdag in Hasselt, waar Vicky Storms vandaan was.

Vrijdag kunnen de naasten ook de wetsgeneesheer ontmoeten, en op die manier enkele antwoorden op hun vragen krijgen.

Meer over Luik