Antwerpse dokter riskeert celstraf voor illegale abortussen

Het openbaar ministerie heeft woensdag voor de correctionele rechtbank van Antwerpen achttien maanden cel en 1.100 euro boete gevorderd voor een 47-jarige huisarts uit Antwerpen die twee illegale abortussen uitgevoerd zou hebben.

jrosquin

Een van de vrouwen was een prostituee die gedwongen zou zijn om haar zwangerschap te beëindigen, voor haar "madam" werd één jaar cel en een boete van 1.100 euro gevraagd. De feiten kwamen eind 2008 aan het licht in het kader van een onderzoek naar mensenhandel.

Voodoo

Eén van de slachtoffers, een Nigeriaanse vrouw die zich hier moest prostitueren, verklaarde dat ze in 2007 zwanger was geraakt. Madam Sonja had haar voor een abortus naar de praktijk van de beklaagde gebracht in de buurt van het Antwerpse De Coninckplein.

De zwangerschap was op dat ogenblik al veertien weken gevorderd, wat eigenlijk te laat is om nog te kiezen voor abortus. De dokter stemde volgens het slachtoffer toch in mits betaling van 350 euro. De vrouw had nog protest geuit maar madam Sonja zou met voodoo gedreigd hebben als ze er niet mee doorging.

Onhygiënisch

Uit een huiszoeking bleek vervolgens dat de praktijk onhygiënisch en onveilig was. Tijdens het onderzoek kwam daarnaast nog een abortus naar boven die niet conform de wettelijke voorwaarden was gebeurd. Zowel de dokter als madame Sonja brachten twee maanden in voorhechtenis door.

Beiden ontkennen dat er sprake was van enige dwang bij de abortus van de prostituee. Volgens de verdediging deed de dokter enkel zijn werk en was alles volkomen wettelijk verlopen. Het vonnis in de zaak valt op 23 februari.