Huurprijs bedrijfsgebouwen daalt

Print
Huurprijs bedrijfsgebouwen daalt

Huurprijs bedrijfsgebouwen daalt

In België kregen in 2010 829.100 m² aan bedrijfspanden een nieuwe huurder of eigenaar. Dat is 8% meer dan het decenniumgemiddelde van 762.600 m², zegt vastgoedmakelaar DTZ. Intussen dalen de huurprijzen voor bedrijfsgebouwen wel.

Het vierde kwartaal van 2010 was goed voor een omzet van 234.100 m². Dat was 14% meer dan in het derde trimester.

In Vlaanderen deden verschillende deelmarkten het beter. Vooral de Kempen gingen er flink op vooruit met een omzetgroei van 264% tegenover het derde kwartaal.

Totaal anders lag het in de regio Mechelen - Willebroek, waar een terugval met 87% werd opgetekend tot 15.800 m² voor 10 transacties.

Volgens DTZ geven huurders momenteel de voorkeur aan gebouwen die op hun maat zijn ontworpen. De eigenaars van hun kant zijn niet geneigd te bouwen, tenzij ze klanten vinden die een bezetting over een lange periode garanderen.

Tophuren

De tophuurprijzen voor logistieke panden in België daalden in 2010 overigens tot 45 euro per m² per jaar. Ze worden gehaald in de Antwerpse deelmarkten. Het niveau van de tophuurprijzen in semi-industriële en polyvalente gebouwen volgt dezelfde trend: ze bedragen nu 50 euro per m² op jaarbasis in Oost-Vlaanderen en Vlaams-Brabant. De prijzen staan nu op hun laagste peil sinds eind 2008.

JVG