Belgische economie schakelt hoger

Print
Belgische economie schakelt hoger

Belgische economie schakelt hoger

De Belgische economie zal dit jaar sterker groeien dan verwacht. Het Planbureau verwacht dat we met zijn allen 2% meer goederen en diensten gaan produceren dan in 2010. Bij een vorige prognose lag de lat nog op 1,8%.

Dit alles is uiteraard goed nieuws voor de tewerkstelling in ons land. Die zal dit jaar gemiddeld 37.600 jobs hoger liggen dan in 2010.

Al heeft dat niet meteen tot gevolg van de werkloosheidsgraad even sterk gaat dalen. Die blijft stabiel op 8,4%. Dat komt omdat er meer mensen op de arbeidsmarkt komen. Een toename van het aantal jobs zorgt daardoor niet meteen voor een daling van de werkloosheid. Het planbureau gaat maar uit van een lichte daling met 4.500 eenheden.

Index

Ook minder gunstig is dat de inflatie in 2011 zou aantrekken tot 2,7%. Dit komt omdat de stijging van de grondstofprijzen uit 2010 stilaan doorsijpelt in de prijzen van goederen en diensten. De toename zou zich niettemin vooral in de eerste maanden 2011 voordoen. Momenteel lijken de prijzen van de grondstoffen zich immers wat te stabiliseren.

De gezondheidsindex, die niet beïnvloed wordt door het prijsverloop van benzine en diesel, trekt aan van 1,7% in 2010 tot 2,4% in 2011.

Volgens het planbureau zal dit ertoe leiden dat de spilindex (114,97) voor wedden en uitkeringen in juni zou overschreden worden.

JVG