Vande Lanotte dient ontslag in, koning aanvaardt het ditmaal

Koning Albert II heeft het ontslag van koninklijk bemiddelaar Johan Vande Lanotte aanvaard.

wverhaert

Vande Lanotte bracht woensdagavond een zesde verslag uit over zijn opdracht en vroeg de koning voor de tweede maal van zijn opdracht te worden ontlast. De koning stemde dit keer in met het ontslag.

99 dagen hard labeur vanwege Vande Lanotte heeft dus geen sikkepit opgeleverd. De PS zegt dat CD&V en N-VA uiteindelijk geen bewerkbare pistes meer bewandelen. Enkel onaanvaardbare voorstellen kwamen op tafel.

Lees ook Sp.a en Groen!: "Het is nu aan de N-VA en de PS" Lees ook Franstalige partijen wijzen vooral naar N-VA en CD&V Lees ook Liberalen geloven er nog in Lees ook CD&V en N-VA reageren voorlopig niet

Discretie

Na zijn bezoek aan de koning gaf Vande Lanotte een persconferentie. Hij vertelde dat het onmogelijk was geworden om met zeven partijen te onderhandelen. "Ik heb mijn opdracht zo discreet mogelijk uitgevoerd. De veelheid en de snelheid van communicatie heeft het geheel niet makkelijker gemaakt. Er is een spreekwoord, dat zegt: het moet een goede spreker zijn die een zwijger kan verbeteren."

"Ik wil mijn opdracht niet beëindigen zonder de medewerkers en het personeel van de Senaat te bedanken."

Lees de volledige tekst van de persconferentie van Vande Lanotte hier.

Het einde van Vande Lanotte betekent wellicht ook het einde van de onderhandelingen met de zeven partijen. Het is nu afwachten wat de koning doet. De vorst zal donderdag met zijn raadplegingen beginnen.

Cruciale vergadering

De vergadering van woensdag met de voorzitters van de Vlaamse partijen N-VA, CD&V, sp.a en Groen! werd gezien als een zoveelste cruciale vergadering. Uit de bijeenkomst moest blijken of de missie van Vande Lanotte nog zin heeft en of de zeven partijen in staat waren eindelijk echte onderhandelingen op te starten. Het optimisme over de afloop was niet bijster groot.

Na afloop van de vergadering pleegde de bemiddelaar nog telefonisch overleg met de N-VA- en PS-voorzitters Bart De Wever en Elio Di Rupo. Om 17 uur, een half uur later dan eerst gepland, ging Vande Lanotte naar koning Albert II om zijn ontslag aan te bieden.

Vande Lanotte was al sinds 21 oktober vorig jaar koninklijk bemiddelaar.

Meer over Johan Vande Lanotte