Henin stopt definitief met toptennis - "Elleboog is te fragiel"

Print
Justine Henin stopt definitief met tennissen. "Mijn elleboog is te fragiel om mijn passie op het hoogste niveau te beoefenen."

"Na mijn val op Wimbledon in juni, wist ik dat het ingewikkeld zou zijn om terug te komen. Maar ik had besloten om te blijven spelen en om alles te geven om de blessure te overwinnen. De laatste maanden ben ik zelden gespaard gebleven door de pijn", laat de 28-jarige Waalse in een schriftelijke mededeling weten.

"De tijd is voorbijgegaan en de twijfels zijn gegroeid, en enkel de terugkeer naar de competitie zou me antwoorden geven. Niet de antwoorden waarop ik hoopte helaas. Ik heb de laatste weken alle dagen iets meer pijn geleden, maar ik geloofde dat mijn wil de bovenhand zou nemen. Vandaag zijn de onderzoeken duidelijk en de artsen formeel: mijn elleboog is te breekbaar en gekwetst opdat ik mijn passie en mijn beroep op hoog niveau kan blijven uitoefenen."

Lees ook Sabine Appelmans: "Stoppen wellicht enige oplossing"

"Ik ben droevig… ik had gehoopt op een andere terugkeer en gedroomd van een ander einde."

Lees de volledige verklaring van Henin in dit Word-document.

Geen andere keuze

Volgens Prof. Dr. J. Bellemans van de Universiteit van Leuven had Henin geen andere keuze dan stoppen, nadat de recentste NMR-scan een belangrijke verslechtering van het capsuloligamentair letsel aan haar elleboog aan het licht bracht.

"Justine werd geïnformeerd dat het enige alternatief bestond uit een grote operatieve ingreep, inclusief een langdurig herstel (oplopend tot 1 jaar). Een ingreep niet vrij van risico's, en zonder garantie tot het opnieuw halen van haar oorspronkelijk competitieve niveau."

Volgens de professor is de kans groot dat zonder de belasting die het proftennis teweegbrengt, de elleboog kan genezen en "de kans redelijk is" dat Henin een verder leven zonder pijn kan leiden.

Koningin van Roland Garros

Henin behaalde 41 titels in het enkelspel en twee in het dubbelspel. Ze won zeven Grand Slamtoernooien: de US Open (2003, 2007), de Australian Open (2004) en vier keer Roland Garros (2003, 2005, 2006, 2007).

Verder won ze de gouden medaille op de Olympische Spelen in Athene (2004). Ze stond in totaal 117 weken op de nummer 1 van de WTA-rangschikking.

Comeback

In mei 2008 kondigde Henin haar afscheid aan, maar in september 2009 volgde een comeback. De finale van de Australian Open van 2010 verloor ze. Op diezelfde Australian Open speelde ze haar laatste wedstrijd; ze werd in de derde ronde verslagen door Svetlana Kuznetsova.