Theoloog Ringlet: "Commissie-Adriaenssens was vergissing"

Gabriel Ringlet, voormalig vicerector van de UCL en sinds jaar en dag tegenhanger van aartsbisschop André Léonard binnen de Kerk, sprak zich zopas in de Kamercommissie Seksueel Misbruik uit tegen de Commissie-Adriaenssens. Deze onafhankelijke commissie behandelde binnen de Kerk klachten van slachtoffers van seksueel misbruik in de Kerk tot de Brusselse onderzoeksrechter Wim De Troy al haar dossiers in beslag nam.

ssimons

"Een interne commissie in de Kerk is een vergissing, er mag niet de minste verwarring zijn tussen de Kerk en het gerecht", zegde Ringlet.

"Biechtgeheim niet absoluut"

De theoloog zei ook dat het biechtgeheim voor hem niet absoluut is. "Als iemand bij mij seksueel misbruik komt biechten, dan zal ik hem zeggen dat hij geen absolutie kan krijgen als hij zich niet aangeeft bij het gerecht. En zonder absolutie is er eigenlijk geen biecht. Als de boeteling niet bereid is om naar de politie te stappen om zich aan te geven en als ik vrees voor recidive, dan ga ik naar de politie. De biecht is immers niet voltooid, in het belang van de kinderen mag ik dat doen."

De vicerector vond verder dat de Kerk priesters boven de gewone man stelt. "De Kerk beschouwt ze als iets Heiligs met aparte kleren, geen liefdesleven, aparte gedragingen. Jezus zelf was tegen dergelijke redeneringen. Het zijn dit soort redeneringen die pedofilie binnen de Kerk makkelijker hebben gemaakt".

Hij pleitte verder voor financieel herstel voor de slachtoffers en voor meer openheid in de Kerk.

JDW