"Huizen zijn niet onbetaalbaar geworden"

"Huizen zijn niet onbetaalbaar geworden", zegt gedelegeerd bestuurder Iain Cook van de makelaarsorganisatie ERA. "In vergelijking met 2006 passen ze nu zelfs beter in het budget."

jvangeyte

"Ik weet wel. Voor veel mensen is een woning inderdaad onbetaalbaar. Maar dat was in de tijd van mijn ouders ook al zo", zegt Cook. Ik heb het over mensen die zich wel een eigen woning kunnen veroorloven.

In 2006 kostte een referentiewoning - dit is een huis met drie slaapkamers - die verkocht werd bij ERA gemiddeld 194.145 euro. Wie toen 20% eigen middelen inbracht en de overige 80% financierde met een lening met vaste rentevoet op 20 jaar betaalt per maand 1.255 euro af. Wie vorig jaar dezelfde referentiewoning kocht, betaalde er 211.115 euro voor. Door de gedaalde rentevoeten gaf dat een afbetaling van 1.317 euro euro. Dat is weliswaar een toename met 4,6%, maar de gemiddelde lonen stegen over dezelfde periode - onder meer door indexeringen - met 8,7%.

Veel vraag

ERA merkt momenteel overigens veel vraag naar woningen. Eind 2010 stonden ruim 11.600 mensen geregistreerd als woningzoekend. Dat is 15% meer dan twaalf maanden eerder. Vooral huizen met een klein tuintje zijn vandaag in.

De huidige kopers hebben gemiddeld een budget van 244.515 euro over voor het kopen van een huis. Al blijkt uit het verleden dat ze daar in de meeste gevallen uiteindelijk vlot overgaan.

ERA merkt daarbij ook dat de meeste kandidaat-kopers steeds meer interesse krijgen in het Energie Prestatie Certficaat (EPC) dat door een verkoper dient te worden afgeleverd. "Niet zozeer voor het certifcaat zelf, maar wel voor de manier waarop de woning geïsoleerd is.

Het stoort de vastgoedsector trouwens dat het EPC een louter theoretische berekening op basis van het plan is en geen werkelijke meting. Bovendien kan de uitkomst van de berekening verschillen naargelang van wie ze maakt.

Meer realisme

Een goede zaak voor kandidaat-kopers is alvast dat verkopers realistischer zijn geworden. De gemiddelde vraagprijs is vorig jaar gedaald. Al betekent dit niet dat de woningen uiteindelijk tegen een lager bedrag worden verkocht. De gemiddelde prijs van een huis met drie slaapkamers werd vorig jaar immers nog 3,8% duurder tot 211.115 euro.

JVG