Monsterproces drugsbende: "Stem in 19 telefoongesprekken niet van Farid S."

Op het monsterproces van de drugsbende rond Adrianus Van Wesenbeeck heeft de verdediging van Afghaan Farid S. woensdag voor de Hasseltse correctionele rechtbank de onontvankelijkheid van de strafvordering gepleit.

ssimons

De advocaten, Pol Vandemeulebroucke en Kris Luyckx, vinden dat het openbaar ministerie te kort door de bocht gaat door aan te voeren dat de stem die te horen is in negentien gecapteerde telefoongesprekken die van hun cliënt is. Ook op foto's in het dossier is het niet duidelijk bewezen dat het om Farid S. gaat.

Voor Farid S. vroeg het openbaar ministerie 10 jaar cel en 550.000 euro boete. Hij werd door de bende "H" genoemd. Hij regelde onder meer een transport van 7 ton hasj naar Antwerpen en wordt verdacht van witwassen. Als asielzoeker, op de vlucht voor de taliban, kwam hij aan in Nederland. Hij regelde zijn verblijf in West-Europa, trouwde en baatte met zijn echtgenote een nachtwinkel uit. Dan kreeg hij de mogelijkheid in Dubai te gaan werken.

Spraakonderzoek

Meester Vandemeulenbroucke stelde de rechtbank voor om professor Ton Broeders (Universiteit Maastricht), die gespecialiseerd is in forensisch spraakonderzoek, een stemanalyse te laten doen. "Dat is ons geweigerd door het openbaar ministerie en door de onderzoeksrechter", zegt Vandemeulebroucke.

"Volgens het openbaar ministerie is het zeker onze cliënt die op de telefoongesprekken te horen is. We willen daar als verdediging tegenspraak over voeren, maar we krijgen er de mogelijkheid niet toe. Volgens federaal magistraat Marianne Cappelle is de bewijslast betonnerend, volgens mij lijkt het op betonrot."


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio