Vlaamse advocaten: "Wij zijn geen bloempotten"

De Vlaamse advocaten zijn tegen het wetsvoorstel dat de Senaatscommissie Justitie momenteel bespreekt om advocaten de mogelijkheid te geven om hun cliënten bij te staan tijdens verhoren door politie en gerecht. "Een slecht voorstel. Wij zijn geen bloempotten", zo luidt het.

ssimons

De advocaten menen dat het voorstel niet ver genoeg gaat. Zo zijn ze boos omdat een verdachte die nog vrij is, geen bijstand van een advocaat kan krijgen tijdens het verhoor zelf. Ze pikken het ook niet dat iemand die is gearresteerd en die niet kan bewijzen dat hij arm is, geen kosteloze rechtsbijstand krijgt. "En als je dan toch bijstand van een advocaat krijgt, dan kan dat alleen maar tijdens de eerste 24 uur en dat druist flagrant in tegen de Europese rechtspraak", zuchten ze.

Volgens de advocaten is er "geen effectieve rechtsbijstand tijdens het verhoor omdat de advocaten niet met hun cliënten mogen praten of zelfs niet fluisteren".

Ze vrezen tenslotte dat de parketten de nieuwe wet zullen gebruiken om de termijn van 24 uur, waarbinnen de onderzoeksrechter iemand moet aanhouden of laten gaan, stelselmatig te verdubbelen. Dat kan voor hen niet. Het huidige wetsvoorstel geeft een verkeerd signaal, zo zeggen ze nog.

Lees meer over het voorstel zelf in het artikel 'Senaat start eindelijk debat over bijstand advocaat bij verhoren door politie'

JDW