Milities Gbagbo voeren schrikbewind in Ivoorkust

Print
Milities Gbagbo voeren schrikbewind in Ivoorkust

Milities Gbagbo voeren schrikbewind in Ivoorkust

Het veiligheidsapparaat en de milities van president Laurent Gbagbo van Ivoorkust zijn verantwoordelijk voor een schrikbewind tegen echte of vermeende vijanden in Abidjan, de grootste stad van het land. Onderzoekers van de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) hebben een diepgaand onderzoek uitgevoerd. Ze spraken meer dan honderd ooggetuigen en slachtoffers.

De milities plegen moorden, ontvoeren mensen en verkrachten vrouwen in wijken waar veel aanhangers van Alassane Ouattara wonen. Ouattara won de presidentsverkiezingen van twee maanden geleden.

Volgens de HRW-onderzoekers schrikken militante Gbagbo-aanhangers er niet voor terug om vermeende tegenstanders bij daglicht te vermoorden bij wegblokkades. Vrouwen werden verkracht terwijl familieleden gedwongen werden om toe te kijken. In twee gevallen zouden de echtgenoten van de verkrachtingsslachtoffers zijn vermoord.

Politieagenten en medewerkers van andere veiligheidsdiensten in Ivoorkust kiezen openlijk de kant van de straatbendes, of ze kijken toe hoe als deze hun misdaden begaan. Volgens HRW prijzen de 'ordehandhavers' de moordpraktijken van de milities zelfs openlijk.

HRW wil dat de internationale gemeenschap Gbagbo meer onder druk zet.