Ex-pyromane: "Geef je aan, je maakt het erger"

Print
Ex-pyromane: "Geef je aan, je maakt het erger"

Ex-pyromane: Geef je aan, je maakt het erger

“Maak je bekend. Ik weet wat het is, je maakt het alleen maar erger.” Dat is de raad die Alice Robyn (22) geeft aan de pyromaan van Essen. De jonge vrouw is 'ervaringsdeskundige’. Ze getuigt woensdagavond in het vtm-programma Telefacts.

Aline Robyn werd in 2008 veroordeeld tot twee jaar voorwaardelijk en negen maanden effectief voor meer dan 20 brandstichtingen. Die pleegde ze vooral in afvalcontainers in en rond Ieper en nadien ook in Brussel en één keer in een leegstand pand.

De uit Langemark-Poelkapelle afkomstige vrouw kreeg de bijnaam de 'containerpyromaan’. Gedurende maanden creëerde ze vooral in de Westhoek een angstpsychose vergelijkbaar met wat nu in Essen en ruime omgeving gebeurt.

Ze stak alleen afval en papier en karton in brand, maar de vlammen richtten een paar keer ook iets meer schade aan.

De vrouw werd in maart 2008 betrapt toen ze aan het Centraal Station afval in brand stak. Ze bekende een reeks feiten. De negen maanden cel zat ze uit in voorhechtenis. Ze moest zich van de rechter ook laten behandelen in een instelling.

In het reportagemagazine Telefacts, uitzending vanavond op vtm, getuigt ze over haar verleden en doet ze een opmerkelijke oproep tot de pyromaan die in Essen en omstreken auto’s in brand steekt. “Als je je aangeeft, zal het niet zo erg zijn. Anders blijven ze zoeken. En de kosten lopen alleen maar op”, zo bezweert Aline Robyn de onbekende.

Roep om aandacht

Ze vertelt in de reportage hoe ze last had van oplopende spanningen bij haar ouders thuis. Ze liep thuis weg en leefde een tijd op straat. In het programma getuigt ze dat ze overging tot de brandstichtingen om aandacht te krijgen voor haar belabberde leefsituatie. Ze beweert geen pyromane te zijn met een ziekelijke kick op vuur.

Ze heeft nu erg veel spijt van haar daden en moet nog steeds de schade afbetalen. Ze is er van overtuigd dat ook de brandstichter in Essen geen echte pyromaan is. “Het is volgens mij ook iemand met problemen. Achter elke brandstichting zit een probleem.”

Dirk Hendrickx

Telefacts, vtm, 22.30 uur

Lees het hele artikel in de woensdagkrant van Gazet van Antwerpen