"Februari mild, maar maart en april ijskoud"

Het Amerikaanse bedrijf Weather Services International (WSI), gespecialiseerd in langetermijnvoorspellingen, heeft goed en slecht nieuws. Het goede is dat februari erg mild zou worden. Het slechte is dat de winter in maart en april opnieuw hard zou toeslaan, net zoals voor Kerstmis het geval was.

kscherpenberg

Eind februari zouden de westenwinden boven de Atlantische Oceaan weer geblokkeerd worden, waardoor de vrieswinden van boven de Noordpool weer vrij spel gaan krijgen. Het mogelijke gevolg is dat het stevig zal gaan vriezen in grote delen van Noord-Europa."Misschien volgt de herintrede van de barre winter wel vroeger of later dan wij nu denken."

Weather Services International (WSI) werkt voornamelijk voor grote bedrijven die afhankelijk zijn van de weersomstandigheden. Men baseert zich op de zogenaamde NAO-index: het verschil in atmosferische druk tussen het lagedrukgebied boven IJsland en de hogedrukzone boven de Azoren. Als die klein is, zou er een strenge winter volgen.

"Kwestie van geluk"

Voormalig vtm-weerman Eddy De Mey meent dat we de voorspelling van het WSI met een korreltje zout moeten nemen. "Goede voorspellingen tot tien dagen ver zijn al heel mooi. Onze computermodellen laten niet toe om verder te kijken. Ik waag me bijgevolg niet aan seizoensvoorspellingen, wat die Amerikanen wel doen. Het kan best zijn dat ze eerder de strenge winter van vorig jaar of de vroege prik voor Kerstmis hebben voorspeld. Maar dat is volgens mij puur een kwestie van geluk", zegt hij in een krant van Corelio.