Brit (29) wordt opa

Een man uit Wales die zelf op zijn 14e vader werd, wordt later dit jaar op zijn 29ste al grootvader: zijn 14-jarige dochter is elf weken zwanger van haar 15-jarige vriend. Zo wordt hij de jongste grootvader van Groot-Brittannië.

ibroeksteeg

De man uit het zuiden van Wales heeft gemengde gevoelens. "Enerzijds kan ik alleen maar vaststellen dat de geschiedenis zich herhaalt." Ondanks dat vindt hij het idee de jongste grootvader van het land te worden wel aantrekkelijk. "Anderzijds ben ik ziedend op mijn dochter omdat ze zwanger is. Ik weet uit ervaring hoe moeilijk het is om tienerouder te zijn en nu moet zij hetzelfde lot ondergaan. Toch gaan we haar steunen en uiteraard zal de baby welkom zijn in onze familie. Mijn dochter is heel jong, maar ze is vastbesloten het kind te houden. Wij zullen haar absoluut niet dwingen iets anders te doen. We willen niet dat ze ons zou haten."

In de familie

De man stelt vast dat tienerouder worden "in de familie zit". De toekomstige overgrootmoeder is immers pas 47. Ze was zelf nog maar 18 toen ze de toekomstige opa op de wereld zette. "Ze was in shock toen ze het nieuws van haar zwangere kleindochter hoorde, maar nu is ze blij. Daarnaast leven ook haar moeder en haar grootmoeder nog. Er zullen wellicht heel weinig families zijn die zes levende generaties tellen", aldus de toekomstige grootvader.

De toekomstige jongste Britse grootvader is werkloos en gescheiden van zijn vrouw, die in een café werkt en twee kinderen uit een andere relatie heeft. Ze leeft samen met de vader van die kinderen in een sociale woning. Ook hij is werkloos.

'Op zoek naar een kinderwagen'

Het 14-jarige meisje bevalt normaal gesproken komende zomer. De toekomstige tienermoeder kondigde haar zwangerschap aan op Facebook door haar status te veranderen naar 'op zoek naar een kinderwagen'. Het meisje wil les blijven volgen tot haar kind geboren wordt.