Obama in State of the Union: "VS voor tweede "Spoetnik-moment"

De Verenigde Staten staan voor een tweede "Spoetnik-moment". Dat heeft president Barack Obama gezegd in zijn jaarlijkse State of the Union in het Congres.

kscherpenberg

Na de lancering van die Russische satelliet in 1957 volgde er een golf van innovaties in de States. De fiere Amerikanen maakten zich op voor een ruimteclash met de Sovjet-Unie om de besten te zijn.

Dit jaar wil Obama een gelijkaardig effect creëren door in te zetten op hernieuwbare energie en nieuwe technologieën. Volgens de Democraat is olie een brandstof van het verleden. Obama meent dat de inspanningen voor heel wat nieuwe banen kunnen zorgen. Hij wil ook investeren in infrastructuur en onderwijs.

Obama wil dat tegen 2035 tachtig procent van de Amerikaanse energie uit hernieuwbare bronnen afkomstig is. Over vier jaar hoopt hij in het verkeer een miljoen elektrische wagens te zien.

Waar haalt hij het geld? Deels bij de olie-industrie, want hij wil die sector minder fiscale gunstmaatregelen toekennen.

Ziekteverzekering

De president moet ook een begrotingstekort wegwerken. In de komende vijf jaar mogen de uitgaven van de staat niet toenemen. "Bij de financiële crisis was het soms nodig dat de overheid bleef uitgeven. Maar nu het ergste van die crisis voorbij is, is het niet langer houdbaar dat onze regering meer uitgeeft dan er binnenkomt. Families kunnen die opofferingen niet blijven maken", klonk het.

Obama maakte ook duidelijk dat hij bereid is om met de Republikeinen te praten over een eventuele aanpassing van zijn ziekteverzekering. De nieuwe wet wil hij echter niet dumpen.

Obama heeft de Republikeinen ook aangespoord om de belastingvoet voor de bedrijven te laten dalen, voor het eerst in 25 jaar. "Vanavond vraag ik aan de Democraten en de Republikeinen om het systeem te vereenvoudigen. Schaf de fiscale niches af. Uniformiseer de regels en gebruik de besparingen om de belastingvoet voor de bedrijven te verlagen, zonder ons tekort te verhogen", klonk het.

Meer over Barack Obama