Seks & Relaties

Gescheiden mensen met nieuwe partner doorgaans gelukkiger

Print

Gescheiden mensen met nieuwe partner doorgaans gelukkiger

Wanneer het om een scheiding gaat, hakken vrouwen doorgaans vaker de knoop door dan mannen. Gescheiden mensen blijken ook gelukkiger te zijn met een nieuwe partner dan gehuwden. Voor de helft van de betrokken kinderen komt een scheiding totaal uit de lucht gevallen: zij zien het niet aankomen.

Een op de tien moeders vindt dat ze haar kinderen na een echtscheiding te weinig ziet. Dat vinden vier op de tien vaders ook.

Dat zijn de eerste conclusies van het onderzoeksproject 'Scheiding in Vlaanderen', waaraan vijf Vlaamse universiteiten in samenwerking met de studiedienst van de Vlaamse regering deelnamen. Twaalfduizend mensen werkten aan de studie mee. Het ging om (ex)-partners, nieuwe partners, kinderen en ouders.

De studie werpt een nieuw licht op de thema's relatie, huwelijk en echtscheiding. Het is de bedoeling correcte en uitgebreide informatie aan organisaties die professioneel met dergelijke thema's bezig zijn, aan te bieden.

Ook worden de bevindingen doorgetrokken naar het beleid, omdat echtscheidingen in verschillende levensdomeinen ingrijpen. Tenslotte kan de vrijgekomen informatie aangewend worden om mensen die zelf in een echtscheiding zitten te helpen.

In 2009 werden in België 32.606 huwelijken ontbonden, waarvan 14.991 in Vlaanderen. Bij twee op de drie echtscheidingen waren kinderen betrokken.

De studie wordt op 25 februari in Antwerpen voorgesteld.

Niet te missen