"We zullen kosten doorrekenen aan regering"

De politiezone HerKo (Herent-Kortenberg) heeft van de ministeries van Justitie en Binnenlandse Zaken de opdracht gekregen om in te staan voor het transport van jonge delinquenten van en naar de gesloten jeugdinstelling van Everberg of het Sint-Jozefziekenhuis in Kortenberg. De Herentse burgemeester Willy Kuijpers (WIJ, foto) maakt alvast duidelijk dat hij de kosten zal doorrekenen.

kscherpenberg

"In de gesloten instelling van Everberg zitten nu al 125 jongeren", klinkt het. "Recentelijk zijn er in het psychiatrisch ziekenhuis in Kortenberg 12 plaatsen gecreëerd voor delinquente jongeren. Onze agenten moeten instaan voor alle transporten van die jongeren, naar de jeugdrechtbanken of het ziekenhuis of waar dan ook. Daarvoor moet telkens minstens één wagen met chauffeur en één of twee begeleiders voorzien worden, terwijl onze mensen daar eigenlijk niet voor opgeleid zijn", zegt hij bij VRT.

Volgens de bekende burgervader slorpen die taken van de federale regering heel wat van het personeelsbudget van de zone op. Bovendien zouden de commissariaten hierdoor onvoldoende lang geopend kunnen worden "omdat we er gewoon de diensturen niet voor hebben".

Het probleem werd naar verluidt al meermaals aangekaart bij de ministers, maar zonder resultaat. Daarom zal de politiezone dan ook facturen opstellen om de kosten te recupereren.

Meer over Herent