Al anderhalf jaar wachten op netten boven gevangenis Brugge

Boven de wandelkoeren van de gevangenis van Brugge hangen nog altijd geen netten. Nochtans hadden minister van Justitie Stefaan De Clerck (CD&V) en het directoraat-generaal van het gevangeniswezen die installatie een prioriteit genoemd na de ontsnapping van Ashraf Sekkaki en zijn kompanen op 23 juli 2009 per helikopter.

kscherpenberg

Gino Hoppe van de socialistische vakbond ACOD bevestigt dat er aan de wandelruimtes nog steeds geen veranderingen hebben plaatsgevonden. Technisch gezien blijft de landing van een helikopter dus mogelijk.

Minister De Clerck laat nu via zijn woordvoerder weten dat er werken - de overspanning van één van de grote ruimtes - in februari en maart zullen doorgaan. "De twee andere grote binnenkoeren worden als minder prioritair beschouwd, maar ook daar zijn de onderhandelingen met een aannemer opgestart."

Luc Neirynck van de christelijke vakbond ACV vindt het bijzonder bizar dat er wel al netten werden gespannen over de kleinere ruimtes. "Je moet al een ongelofelijk ervaren helikopterpiloot zijn om te kunnen landen op zo'n kleine ruimte: volgens ons is dat zelfs gewoon onmogelijk", klinkt het in een krant van Corelio.

De Regie der Gebouwen draagt de verantwoordelijkheid over de grote binnenplaatsen. De vakbonden betreuren het dat de werkkrachten van de technische dienst van de gevangenis er gewoon niet wat bomen of een hoge paal kunnen neerplanten zoals dat in Hasselt het geval was.

Meer over Brugge