Vanhengel: "Zo snel mogelijk nieuwe regering nodig"

Print
Vanhengel: "Zo snel mogelijk nieuwe regering nodig"

Vanhengel: Zo snel mogelijk nieuwe regering nodig

"We hebben zo snel mogelijk een nieuwe federale regering nodig". Zo waarschuwt uittredend minister van Begroting Guy Vanhengel (Open Vld) de politieke onderhandelaars. De Brusselaar is verontrust over het verscherpte Europese toezicht op ons land.

Vanhengel kan het kernkabinet wel goed nieuws brengen. Zo zou de Belgische economie dit jaar met 2 procent groeien. Op die manier doet ons land beter dan het Europese gemiddelde van 1,5 procent en de vorige raming van 1,7 procent. Er zouden in 2011 37.600 nieuwe banen gecreëerd worden.

De andere zijde van de medaille: de inflatie kent een sterkere toename. 2,7 procent in plaats van 2,2 procent. Dat resulteert in honderden miljoenen verlies voor de begroting.

Over twee maanden moet Vanhengel over de begrotingstoestand rapporteren aan Europa. "We moeten voor het eerst rapporteren volgens het 'Europees semester'. We moeten al een overzicht geven van de begroting 2012. Met een ploeg in lopende zaken is het bijzonder moeilijk om een volwaardige begroting op te stellen voor dit jaar, laat staan om al maatregelen vast te leggen voor volgend jaar. We hebben zo snel mogelijk een volwaardige regering nodig, punt", zegt hij in een krant van Corelio.