Zaventem eist hond tegen bommen

De luchthaven van Zaventem is de enige nationale luchthaven in West-Europa die niet permanent over een explosievenhond beschikt. De politie en de douane vragen nochtans al járen om zo'n hond die explosieven ruikt.

kscherpenberg

In tegenstelling tot de luchthaven van Domodedovo in Moskou waar maandag een zelfmoordaanslag plaatsvond, heeft Zaventem een goede reputatie op het vlak van veiligheid. Maar het heeft nog altijd géén hond die vanop afstand semtex of andere springstoffen die terroristen gebruiken, kan ruiken.

STANDPUNT: 'Explosievenhonden nodig op Zaventem'

Zowel de douanediensten als de federale luchthavenpolitie vragen al jaren om zo'n speurhond. Er waren beloftes, maar die werden niet waargemaakt. Bruno Franckx, hoofd van de luchthavenpolitie, wil minstens één explosievenhond. "Maar het antwoord op die vraag is telkens neen. Er zijn geen middelen voor."

Volgens Olivier Libois, directeur- generaal van de bestuurlijke politie, wordt nog onderzocht of een explosievenhond kan worden ingezet die dan zowel de luchthavenpolitie als de douane kan gebruiken. Zaventem is de enige nationale luchthaven in West-Europa die niet permanent over zo'n hond met begeleider beschikt. De speciale eenheden hebben wel meerdere explosievenhonden en die kunnen op ieder moment van de dag worden opgeroepen als dat nodig blijkt, zo luidt het bij de persdienst van de federale politie.

Pittig detail: de spoorwegpolitie heeft wél een eigen explosievenhond, Charlie. Het dier wordt ingezet om op trein- en metrostellen en in stations op zoek te gaan naar explosief materiaal.

TG

Meer over Zaventem