Bas Luyten: "Er zijn cokesnuivers in de Wetstraat, óók binnen N-VA"

Print

Bas Luyten: Er zijn cokesnuivers in de Wetstraat, óók binnen N-VA

Nadat hij zich enkele maanden had stilgehouden, verscheen Bas Luyten anderhalve week geleden opnieuw in het openbaar tijdens een nieuwjaarsreceptie van N-VA. De voormalige voorzitter van Jong N-VA verdedigde toen zijn ex-vriendin Kim Geybels, die in september ontslag nam als senator na een drugszaak in Thailand. Luyten beweert nu dat hij al langer persona non grata was binnen N-VA en dat hij niet de enige druggebruiker was binnen de partij.

Lees ook: "Kim Geybels pakte nooit drugs, N-VA is nog niet klaar met mij".

"De zaak in Thailand was een grote zwendel", verdedigt Luyten zich deze week opnieuw in Dag Allemaal. "Ze hadden een zakje met wit poeder in onze suite verstopt en ik heb een van die dealers afgekocht voor 250 euro. Ik heb daar geen cocaïne gesnoven, enkel een jointje gerookt met die gasten."

Enfant terrible

Precies omwille van zulke jointjes was het gemeenteraadslid uit Keerbergen, die op zijn zeventiende een maand in de gesloten jeugdinstelling van Mol verbleef wegens dealen, niet erg geliefd binnen N-VA.

"Ik schopte tegen heilige huisjes binnen de partij", gaat hij verder. "Ik was op mijn manier een enfant terrible, minstens in de logica van de N-VA. Toen het Thailand-verhaal naar buiten werd gebracht, werd dat aangewend om definitief met mij af te rekenen, onder het mom van 'dat soort drugsgebruik is niet verzoenbaar met het strenge partijstandpunt omtrent drugs."

"Alsof ik de enige ben in de Wetstraat die geregeld een jointje rookte. Ik heb met een andere N-VA'er joints staan roken op Graspop! En er zijn ook cokesnuivers in de Wetstraat, óók binnen N-VA", aldus Luyten.

Bas Luyten verblijft momenteel in de psychiatrische instelling van Kortenberg voor de behandeling van zijn depressie. Hij heeft naar eigen zeggen nog contact gehad met Kim Geybels sedert de reis naar Thailand, maar de Lummense spoedarts voelde zich volgens hem geweldig in de steek gelaten door haar ex-vriend.

"Beloftevol"

Bij N-VA betreuren ze de uitspraken van Luyten. "Bas was beloftevol binnen de partij en heeft verschillende kansen gekregen", reageert adjunct-woordvoerster Valerie Van Peel in het weekblad.

"Maar op een bepaald moment hebben persoonlijke problemen zijn leven blijkbaar een andere wending gegeven en dat valt te betreuren. Maar hij kon daardoor - zo bleek - niet meer functioneren."