Bolderberg verwacht zondag honderden wandelaars

Print

Bolderberg verwacht zondag honderden wandelaars

Heusden-Zolder - De eerste zondag na 17 januari viert Bolderberg de heilige Sint-Antonius. Dat betekent dus aanstaande zondag 23 januari niet alleen een van de eerste kermissen van het land in Bolderberg-centrum, maar ook de gekende Winterborrelwandeling tussen domein Bovy en de gerestaureerde Kluis, bovenop de Bolderberg, vindt opnieuw plaats. Die laatste wordt georganiseerd door de vzw Toerisme.
Voorzitter Michel Verdonck: Bij deze gelegenheid kunnen de deelnemers een bezoekje brengen aan de kluizenaar, Willy Aerts, die graag een woordje uitleg geeft over de geschiedenis van de kluis en de kapel van Onze-Lieve-Vrouw van Loreto op de Bolderberg en over zijn leven als kluizenaar.

Ter hoogte van de kluis schenkt de vzw Toerisme voor de gelegenheid tussen 13 en 16 uur borrels, glühwein en erwtensoep.

De erwtensoep met spek herinnert aan Sint-Antonius met het varken en aan de giften die de dorpsbewoners destijds aan de kluizenaar schonken. Deze keer heeft de chef van brasserie De Savarin zich achter het fornuis gezet om er een echte lekkernij van te maken.

Er vertrekken twee wandelingen begeleid door een gids: om 13.30 uur en om 14 uur. Onderweg vertellen de gidsen iets over de activiteit van de dag en staan ze ook stil bij de mooie natuurplekjes in Bolderberg.

Startplaats is het wandelpaneel aan de ingang van het domein Bovy. Deelnemers kunnen ook vrij wandelen. Hiervoor volgt men best de wegwijzers vanaf de startplaats. Honden aan de leiband mogen mee wandelen.

Ter info: Sint-Antonius, een Egyptenaar, leefde in de 3de eeuw na Christus. Niettegenstaande hij uit een welvarend gezin kwam, deed hij afstand van zijn rijkdom en trok op jeugdige leeftijd als kluizenaar de woestijn in. Hij stierf op 17 januari in het jaar 356. Zijn leven van boetedoening en gebed inspireerde vele volgelingen. In de 11de eeuw ontstonden in Frankrijk de Sint-Antoniusbroeders. Ze legden zich toe op de verpleging van zieken. Om de zieken eten te verschaffen, kweekten ze varkens (met een bel om de hals), die gratis gevoed werden door de omwonenden. Wellicht is dit de reden waarom Sint-Antonius vaak met een varken wordt afgebeeld.

Bert Houbrechts

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio