Hondenregistratie loopt grote vertragingen op

De verplichte registratie van honden bij de Belgische Vereniging voor Identificatie en Registratie van Honden (BVIRH) loop sinds half december ernstig fout. Zo'n 10.000 honden kunnen voorlopig niet worden geregistreerd. De dienst Dierenwelzijn werkt hard aan een oplossing.

kscherpenberg

Sinds 1998 moeten honden verplicht worden geregistreerd bij de BVIRH. De viervoeters krijgen een chip ingeplant, waarna de gegevens in een databank worden opgenomen. "De registratie loopt al een maand mank", zegt Philip Zurinckx van het dierenasiel van Sint-Truiden.

160.000 honden

Dierenasielen doen immers een beroep op de databank van de BVIRH om te achterhalen of de hond staat geregistreerd. "Het emailverkeer naar de dienst levert geen resultaat op. Men vraagt ons om geduld uit te oefenen. Van alle honden die wij sinds december hebben geregistreerd, staat nog geen enkele op de website. Honden die intussen van eigenaar veranderden, staan nog op naam van de vorige eigenaar ingeschreven."

Bij de FOD Dierenwelzijn kent men het probleem. "Honden die vandaag worden geregistreerd verschijnen inderdaad niet onmiddellijk op de website", zegt dierenarts Els Van Autryve van de afdeling Dierenwelzijn. "De gegevens van zo'n 10.000 honden moeten nog worden verwerkt. Half februari hopen we dat de achterstand is weggewerkt."

Sinds 16 december is databedrijf Zetes verantwoordelijk voor de hondendatabank. Daarvoor was dat concurrent IC-Services. "Het overnemen van zo'n gigantische databank is geen eenvoudige opgave. Jaarlijks worden 160.000 honden geregistreerd. De databank omvat miljoenen gegevens. Zoiets overzetten, vraagt tijd."

Intussen doet ook het gerucht de ronde dat kwekers niet meer worden gecontroleerd aangezien de honden toch niet kunnen worden ingeschreven. "Klopt niet", zegt Van Autryve.

JCr/RuSt