Vandaag Tunesië, morgen Egypte?

Print
Vandaag Tunesië, morgen Egypte?

Vandaag Tunesië, morgen Egypte?

"Waar kan ik een Tunesische vlag vinden?", klonk het op verschillende Egyptische blogs, Twitter-accounts en Facebook-pagina's, direct nadat de Tunesische dictator Zine el Abidine Ben Ali was gevlucht voor volksprotesten.

Egypte voelt het rimpeleffect van de onrust in Tunesië. Egypte telt 85 miljoen inwoners, die een derde van de Arabische bevolking uitmaken. Totdat de Tunesiërs vrijdag hun president na een bewind van 23 jaar verjoegen, werd Egypte, een regionale trendsetter, gezien als de eerste kandidaat voor een regimeverandering door een volksopstand in de Arabische wereld.

John R. Bradley schreef in 2008 een boek waarin hij een revolutie in Egypte voorspelt. Het land desintegreert volgens hem langzaam als gevolg van een "meedogenloze militaire dictatuur" thuis en een gebrekkige Midden-Oostenpolitiek in Washington.

In zijn boek, 'Inside Egypt: The Land of the Pharaohs on the Brink of a Revolution', stelt hij dat Egypte de "meest onmenselijke Arabische staat is waar marteling en corruptie endemisch zijn". Het land zou daarom het eerstvolgende land zijn dat ten prooi valt aan volkswoede. Het boek werd in Egypte verboden.

Frustratie

In Cairo wordt het bewind van de 82-jarige president Hosni Moebarak gezien als veel steviger, en subtieler, dan dat van Ben Ali. De Tunesische president vervreemdde het volk van zich en slaagde er niet in om de onrust die voor het eerst uitbrak op 17 december, de kop in te drukken. Moebaraks aanhangers zeggen dat het volk aan zijn kant staat en dat hij steun krijgt van zowel het leger als het bedrijfsleven.

"We moeten niet vergeten dat hij tenminste drie aanslagen heeft overleefd en honderden protesten en demonstraties tegen hoge voedselprijzen en andere kwesties", zegt Khaled Mahmoud, een onafhankelijke analist. "Moebarak is eenvoudigweg sterker dan Ben Ali en hij heeft de steun van het krachtigste instituut van het land: het leger."

IPS