Amerikanen: "Geert Wilders is extreem-rechtse ophitser"

Print
Amerikanen: "Geert Wilders is extreem-rechtse ophitser"

Amerikanen: Geert Wilders is extreem-rechtse ophitser

Politicus Geert Wilders is een 'ophitser' en zijn partij PVV is extreem-rechts. Dat is de conclusie in enkele Amerikaanse rapporten over Nederland. Wilders wordt dan ook niet als "een vriend van de VS" gezien. Dat alles blijkt uit Wikileaks-documenten die RTL en NRC konden inkijken.

In meer dan drieduizend rapporten wordt Wilders 37 keer vermeld. Het gaat dan vooral over zijn standpunten tegen migranten, tegen de aansluiting van Turkije bij de Europese Unie en tegen de Nederlandse aanwezigheid in het Afghaanse Uruzgan.

De PVV-voorman laat het niet aan zijn hart komen. Hij heeft het over een gênante vertoning. "Vooral dat nu blijkt dat de vertegenwoordigers van een heel belangrijk land en bondgenoot Amerika, tja, een stelletje amateurs blijken te zijn," aldus Wilders.

Dat ze hem zien als 'extreem-rechts' en 'een ophitser' bewijst naar verluidt de bekrompen geest van de Amerikanen. "Ik vind het heel erg dat bij de vertegenwoordiging van één van de belangrijkste landen, dit soort diplomaten zitten. Die dit soort grote onzin aan hun president, of het nu Obama of Bush is verkondigen."