Mebazaa beëdigd als president ad interim Tunesië

In Tunis, de hoofdstad van het Noord-Afrikaanse land Tunesië, heeft parlementsvoorzitter Foued Mebazaa zaterdag de eed afgelegd als president ad interim. Hij deed dat in zijn bureau in het parlement. Intussen tonen wereldleiders hun bezorgdheid over de gevolgen van de Jasmijnrevolutie.

kscherpenberg

Mebazaa beloofde de grondwet na te leven. Senaatsvoorzitter Abdallal Kallel en vertegenwoordigers van de twee Kamers van het parlement waren bij de inauguratie aanwezig. "Alle Tunesische burgers zullen zonder uitzondering betrokken worden bij het politieke proces", zo beloofde Mebazaa in een korte verklaring na zijn eedaflegging.

Lees ook: Tunesiërs willen leger inzetten tegen amokmakers

De aanstelling van de president ad interim heeft als gevolg dat er binnen de zestig dagen verkiezingen moeten volgen. Oud-president Ben Ali werd vrijdag de eerste leider van een Arabisch land die door toedoen van het volk van de macht verdreven werd.

"Geweld moet stoppen"

De Arabische Liga spoort alle Tunesische politieke bewegingen nu aan om de rust te bewaren en te denken aan het volk en de vrede. Ook de Amerikaanse president Barack Obama riep het land op om geweld te vermijden. Hij drong er ook bij de Tunesische regering op aan om "de mensenrechten te respecteren en in de nabije toekomst vrije en rechtvaardige verkiezingen te organiseren."

De secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Ban Ki-Moon, wil een "democratische oplossing" voor de crisis in Tunesië. Frankrijk, de voormalige koloniale macht, eiste zaterdag dat het geweld in Tunesië beëindigd wordt en dat een stembusgang snel moet volgen.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel pleitte voor "echte democratie" in het land en beklemtoonde dat het "absoluut noodzakelijk" is dat "de mensenrechten gerespecteerd worden en de persvrijheid gegarandeerd wordt".

"De vastberadenheid waarmee het Tunesische volk meer democratie nastreeft, verdient onze volle steun en sympathie", is dan weer de reactie van uittredend minister van Buitenlandse Zaken Steven Vanackere (CD&V).

Verblijft u zelf in Tunesië of wordt u dit weekend gerepatrieerd? Wilt u getuigen over de situatie ter plekke? Laat het ons dan weten via hier@reageren.be . Vergeet zeker ook uw contactgegevens niet te vermelden.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer