Hasselt houdt plaatsje vrij voor senioren

De stad Hasselt gaat vanaf midden april speciale parkeerplaatsen vrij houden voor 65-plussers. Onder meer aan het station, het cultuurcentrum en het Dusartplein komen er 65+ parkings, dicht bij de ingang. Alle Limburgse senioren kunnen er hun wagen stallen als ze een badge afhalen op de Hasseltse verkeersdienst. Op parkings waarvoor nu moet worden betaald, moeten ook de senioren dat doen.

jlenaerts

"We zijn heel blij dat de stad naar ons luistert", zegt Jean Theunis (69). Hij stapte met zijn idee naar het stadsbestuur. "Als wij 's morgens de trein willen nemen, kan dat alleen na 9 uur, als we tenminste gratis willen rijden. Dan is er in de buurt van het station absoluut geen parkeerplaats meer te vinden. En 's avonds kunnen we pas terugkeren na 19 uur."

Bus

"Sommigen zullen zeggen dat we dan maar de bus moeten nemen, maar als je pas na 19 uur aan de zee weg geraakt, ben je nooit thuis voor 22.30 uur. En dan rijdt er geen bus meer. Bovendien zijn mensen op leeftijd vaak niet meer goed te been. Op de parkings van grootwarenhuizen zou het bijvoorbeeld goed zijn als we dezelfde behandeling krijgen als mama's met baby's. We hebben vaak echt dezelfde problemen."

"Een zeer terechte vraag", zegt schepen van Verkeer Rob Beenders. "Op de parking langs de Stokerijstraat gaan we vanaf midden april alvast 20 parkeerplaatsen voorbehouden voor senioren. Ze zijn langs het fietspad zo bij het station. Ook aan de achterzijde van het cultuurcentrum en op het Kolonel Dusartplein gaan we plaatsen voorbehouden."

Seniorenkaart

"De 65-plussers zullen wel eerst langs onze verkeersdienst moeten", legt Beenders uit. "Vanaf 15 april kunnen ze daar een seniorenkaarten halen. Die moeten ze achter hun voorruit leggen. Wie op een openbare parking geen kaart achter de ruit heeft liggen, zal 25 euro moeten betalen. We gaan onze parkeerwachters vragen hier streng op toe te zien, anders heeft het geen zin."

In de binnenstad hoeven we na de blauwe of groene vlakken alleszins geen grijze vakken te verwachten. "Dat is niet de bedoeling nee", zegt Beenders. "Maar in de nieuwe ondergrondse parkeergarage aan de kanaalkom zullen we, dicht bij de uitgang, speciale 65+ plaatsen voorzien. We denken er aan om die gewoon aan te duiden met een 65+ teken in een grijze cirkel op de grond."

Sociale Controle

"We gaan ook de andere parkeergarages in de stad verzoeken om telkens een tiental 65+ plaatsen te voorzien. Daarvoor rekenen we op hun goodwill, net als we dat moeten doen bij de grootwarenhuizen en onze ziekenhuizen. Op die parkings kunnen we uiteraard zelf geen controle uitoefenen, daar rekenen we op de sociale controle van de mensen zelf."

Dirk Jacobs

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer