Algemeen Boerensyndicaat vraagt meer promotie van varkensvlees

Het Algemeen Boerensyndicaat (ABS) vraagt de Vlaamse overheid om hun "kwaliteitsvarkensvlees" te promoten in mogelijke exportlanden en landen waar Duitsland voorlopig niet meer mag leveren omwille van de dioxinecrisis. De landbouworganisatie spreekt anders over "catastrofale gevolgen" van de nieuwe prijsdaling die Duitse slachthuizen hebben doorgevoerd.

jlenaerts

Duitsland wordt momenteel geteisterd door een dioxinecrisis. De slachthuizen in het land hebben beslist om de varkensprijs met 23 cent te laten zakken. Het merendeel van onze export vertrekt richting Duitsland. Volgens ABS-voorzitter Hendrik Vandamme heeft de prijsverlaging catastrofale gevolgen voor de varkenshouders.

Na de Belgische dioxinecrisis van 1999 hebben de Vlaamse varkenshouderij en de rest van de keten zwaar geïnvesteerd in traceerbaarheid en voedselveiligheid. "Het resultaat hiervan is dat ons varkensvlees het veiligste en gezondste is in Europa en zelfs mondiaal", klinkt het.

De sector blijft het echter moeilijk hebben. ABS vraagt de Vlaamse overheid dan ook om het Vlaamse varkensvlees te promoten. "Het is nu het moment om de jarenlange inspanningen van onze varkenssector maximaal trachten te valoriseren en ons marktaandeel in exportlanden te vergroten", besluit Vandamme.

"Er moeten op korte en op lange termijn en op Europees niveau maatregelen komen tegen de crisis in de varkenssector." Dat geeft Vlaams minister-president Kris Peeters toe. "De Europese Commissie kan haar verantwoordelijkheid niet blijven ontlopen."

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer