Werknemers Fiat aanvaarden omstreden sociaal akkoord

De werknemers van de autofabriek Fiat in Mirafiori, nabij de Italiaanse stad Turijn, hebben een omstreden sociaal akkoord goedgekeurd. Zij gaan akkoord met zwaardere arbeidsomstandigheden om zo de sluiting van de fabriek te vermijden.

jlenaerts

Na 2 dagen bleek dat 54,05 procent van de werknemers akkoord gaan met het voorstel. Door het akkoord krijgen de arbeiders een specifiek contract. Zij vallen niet langer onder de bescherming van de collectieve arbeidsovereenkomst in de metaalsector.

Door de goedkeuring van het akkoord zal de fabriek dag en nacht gaan draaien en zes dagen per week produceren. De arbeiders krijgen minder pauze en zien het maximale aantal overuren verdriedubbelen. Daarnaast wordt ziekteverlof niet altijd meer uitbetaald en volgen er sancties op stakingen.

Investeringen

Fiat-topman Sergio Marchionne pleit al langer voor de opdrijving van de Italiaanse productiviteit. In het zuiden van het land werd een gelijkaardige hervorming ook doorgevoerd. In Turijn zorgde de stemming voor meer beroering. Onder meer premier Silvio Berlusconi riep op om het akkoord te aanvaarden.

Fiat en de Amerikaanse partner Chrysler beloven in ruil voor het akkoord om meer dan 1 miljard euro te investeren om zo de productie van de Jeep en de Alfa Romeo binnen te halen. Anders zou de productie naar de VS of Canada verhuizen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer