Wikipedia bestaat tien jaar

Print
Wikipedia bestaat tien jaar

Wikipedia bestaat tien jaar

Het is zaterdag exact tien jaar geleden dat een aantal vrijwilligers aan een voor iedereen bewerkbare encyclopedie op het internet begon. Oprichters Jimmy Wales en Larry Sanger konden niet voorspellen dat Wikipedia een van de drukst bezochte websites ter wereld zou zijn.

De verjaardag wordt wereldwijd gevierd. In Vlaanderen vindt onder meer een drink in Gent plaats.

Op 15 januari 2001 werden de eerste artikels op de website van Wikipedia geplaatst. Een half jaar later volgde een Nederlandse versie. Wikipedia groeide snel uit tot een gratis internetencyclopedie. Surfers kunnen zelf artikels toevoegen of bewerken. Wikipedia zou volgens Nature bijna net zo correct zijn als de Encyclopedia Britannica. Vaak is de informatie zelfs meer up-to-date en uitgebreider.

Wikipedia is inmiddels een van de tien meest bezochte websites ter wereld. Iedere maand bezoeken meer dan 400 miljoen mensen de website. De website wordt beheerd door de Wikimedia Foundation Inc. Oprichter Jimmy Wales roept lezers op om geld te doneren om het voortbestaan van de Amerikaanse non-profit-organisatie en de website te garanderen.