Looienaars zorgen voor bakkerij in Zuid-Afrikaanse sloppenwijk

Samen met enkele vrienden trekt Chris Vleugels, de uitbater van EuroVin, vanaf 13 februari opnieuw naar Masakhane, een township van Gansbaai in de Kaapprovincie. Masakhane telt 12.000 inwoners, die opeengepakt op een zeer beperkte oppervlakte wonen in moeilijke omstandigheden "Wij gaan er ons project evalueren. We worden er ontvangen door de burgemeester", vertelt hij: "Vorig jaar in februari hebben we ginder de eerste steen gelegd voor een bakkerij, die via ons ?Masakhane-project is betaald. In september is het eerste brood gebakken en nu hebben we ook nog nieuwe ovens aangekocht".

redactie

Deze bakkerij betekent een grote vooruitgang voor die arme gemeenschap: de broodprijs zal 75% goedkoper. Bovendien betekent het ook een job voor 3 mensen, die zullen betaald worden door de gemeente Gansbaai. De bakkerij zal ongeveer 50 m2 groot zijn en voorzien van een terrasje, waar mensen een koffie kunnen nemen ? met een boterham. Het hele project zal ongeveer 15.000 euro kosten. "Ik was al viermaal naar Zuid-Afrika geweest voor de aankoop van wijn tot ik toevallig in contact kwam met Thobeka, een 39-jarige vrouw die zich erg inzet voor de verbetering van Masakhane", vervolgt Chris: "Na een rondleiding in Masakhane groeide het besef dat wijzelf ook iets moesten doen. Ik was geschokt door de armoede, maar tegelijkertijd zag ik ook een gemeenschap met ambitie,een gemeenschap die vooruit wil". Naast Thobeka houden nog 2 personen toezicht op dit project. Maandelijks wordt Chris en zijn vrienden hierover geïnformeerd. Je kan hen steunen op de spaghettidag op zondag 30 januari in het Schoolhuis (Schoterheide) van 11.30 tot 19 uur.

Wie 25 euro schenkt, zal permanent op de hoogte gehouden worden van de werkzaamheden en verdere evolutie van dit project. Info: 0495/51.09.50.

Ivo Peeters

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer