thumbnail: null
thumbnail: null

Tunesiërs willen leger inzetten tegen amokmakers

De Tunesische president Zine El Abidine Ben Ali heeft het land verlaten, maar de onrust blijft. De inwoners van het land hopen dat het leger ingezet wordt ter bescherming tegen plunderende en vernielende bendes. Parlementsvoorzitter Foued Mebazaa is intussen benoemd tot president ad interim.

jlenaerts

Vrijdag werd een avondklok ingesteld en de noodtoestand afgeroepen. Desondanks werd in Tunis het centrale treinstation in brand gestoken. Verschillende supermarkten en gebouwen werden geplunderd. Zelfs een ziekenhuis werd aangevallen. Wellicht zijn de herrieschoppers aanhangers van president Ben Ali.

De Tunesiërs hebben het leger inmiddels opgeroepen om op te treden tegen de bendes. De militairen overvlogen verschillende keren de stad, maar konden geen amokmakers oppakken.

Gevangenis

Ook zaterdag blijft het onrustig in het land. In Monastir zijn zeker 40 mensen om het leven gekomen bij een brand in een gevangenis.

Luchtruim

Vrijdag werd het luchtruim boven het land tijdelijk gesloten. Verschillende toeristen, waar onder ook Belgen, konden Tunesië niet verlaten. Het luchtruim is inmiddels weer geopend. Dit weekend starten Thomas Cook en Jetair met de repatriëring van onze landgenoten.

Verblijft u zelf in Tunesië of wordt u dit weekend gerepatrieerd? Wilt u getuigen over de situatie ter plekke? Laat het ons dan weten via hier@reageren.be . Vergeet zeker ook uw contactgegevens niet te vermelden.

Saoedi-Arabië

De afgetreden president is inmiddels in Saoedi-Arabië aangekomen. Ook zijn familieleden zijn het land ontvlucht. Ben Ali heeft al laten weten dat hij niet zal deelnemen aan de komende verkiezingen, die binnen zes maanden zullen plaatsvinden.

De Tunesiërs protesteerden wekenlang omdat er geen werk en betaalbaar voedsel in het land te verkrijgen is. Bij de bloedige protesten en rellen kwamen al 66 mensen om het leven.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer