

Steeds meer jonge kinderen allergisch aan hazelnoten
Overgevoeligheid aan hazelnoten is vandaag de sterkst groeiende allergie in Europa. Dat is het gevolg van de toenemende consumptie van deze noten, onder meer via chocolade.
"Deze voedselallergie treft niet alleen volwassenen maar duikt opmerkelijk genoeg ook op bij heel wat jonge kinderen en zelfs zuigelingen die nooit hazelnoten aten", zegt professor immunologie Didier Ebo (UZA, Universiteit Antwerpen).
Zijn team deed onderzoek naar hazelnootallergie bij jonge kinderen en volwassenen. Zij ontdekten dat ook de leeftijd een rol speelt. "Volwassenen vertonen eerder milde allergische reacties zoals een lichte zwelling van mond of keel terwijl we bij kinderen veel heviger symptomen opmerkten. Dat gaat van felle huiduitslag tot zwellingen in de keel en mond, ademhalingsproblemen, bewusteloosheid en zelfs shock en overlijden."
Op zoek naar mogelijke verklaringen voor deze opvallende voedselallergie controleerden de onderzoekers ook het bloed van zo'n 30 jonge baby's met eczeem. "Ook zij hadden al antilichamen tegen hazelnoten aangemaakt. Een deel van hen zal die allergie meegekregen hebben omdat hun moeder hazelnoten of chocolade met deze noten gebruikte. Dat gebeurde zowel voor de geboorte via de placenta als erna via de borstvoeding. Maar we zoeken nog naar andere verklaringen."
KVHo
Hoofdpunten
29-jarige motorrijder uit Beringen overleden na botsing met bestelwagen in Zelem
Herenmode Bloemen moet na bijna eeuw plaatsmaken voor Noord-Zuidverbinding
Waarom China voor een spionageballon koos en die net nu boven de VS liet vliegen: “Ze wílden ontdekt worden”
Somaliër krijgt 42 maanden cel na gruwelijke dood asielzoekster in Heusden-Zolder
Beste van Plus
Lees meer
Geef eens een orgineel doosje met valentijnschocolade: “Van deze love pills krijg je een instant crush”
GETEST. Delirium Sour Quadruple: dit bier doet aan porto denken ★ ★ ★ ★ ☆
Het proberen waard: vier wijnen om pas over een vijftal jaar te openen
Ogst in Hasselt en Stadt Van Luijck in Sint-Truiden genomineerd voor Sommelier van het Jaar