thumbnail: null
thumbnail: null

Steeds meer jonge kinderen allergisch aan hazelnoten

Overgevoeligheid aan hazelnoten is vandaag de sterkst groeiende allergie in Europa. Dat is het gevolg van de toenemende consumptie van deze noten, onder meer via chocolade.

"Deze voedselallergie treft niet alleen volwassenen maar duikt opmerkelijk genoeg ook op bij heel wat jonge kinderen en zelfs zuigelingen die nooit hazelnoten aten", zegt professor immunologie Didier Ebo (UZA, Universiteit Antwerpen).

jlenaerts

Zijn team deed onderzoek naar hazelnootallergie bij jonge kinderen en volwassenen. Zij ontdekten dat ook de leeftijd een rol speelt. "Volwassenen vertonen eerder milde allergische reacties zoals een lichte zwelling van mond of keel terwijl we bij kinderen veel heviger symptomen opmerkten. Dat gaat van felle huiduitslag tot zwellingen in de keel en mond, ademhalingsproblemen, bewusteloosheid en zelfs shock en overlijden."

Op zoek naar mogelijke verklaringen voor deze opvallende voedselallergie controleerden de onderzoekers ook het bloed van zo'n 30 jonge baby's met eczeem. "Ook zij hadden al antilichamen tegen hazelnoten aangemaakt. Een deel van hen zal die allergie meegekregen hebben omdat hun moeder hazelnoten of chocolade met deze noten gebruikte. Dat gebeurde zowel voor de geboorte via de placenta als erna via de borstvoeding. Maar we zoeken nog naar andere verklaringen."

KVHo

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer